Продължете към съдържанието

Целият канон на св. Андрей Критски бе прочетен в столичния катедрален храм “Св. вмчца Неделя”

51985805697 15d372174f o scaledВ сряда, 6 април, в петата седмица на Великия пост, според богослужебния типик в храмовете бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целият Покаен канон на св. Андрей Критски. По традиция това умилително богослужение съборно бе изпълнено в столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя".

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей Петър Славов от храмовото духовенство и йеродякон Поликарп.

Трогателните църковни песнопения бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, под диригентството на ставрофорен иконом Кирил Попов. Молитвено участие в покайното богослужение взеха протосингелът на Софийска света митрополия архимандрит Василий, както и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

„Защо е необходимо да четем Покайния  канон? Защо е необходимо да правим коленопреклонно моление пред Бога?“ – попита епископ Поликарп като се обърна към многолюдното църковно събрание и каза: „Отговорът на този въпрос се корени в словата на канона, написан от св. Андрей Критски. И  може би, най-точно е изразен в кондака след шестата песен, в който се казва: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш?! Краят наближава и ти ще се смутиш. Но стресни се, за да те пощади Христос Бог, Който е навсякъде и всичко изпълва!

Ние сме призвани като Христови чеда и последователи да изпълним Христовото слово, което Спасителят винаги със сърдечност, с вдъхновение и с болка казваше на светите апостоли и на всички онези, които бяха до Него, за да ги утвърди във вярата. Да бъдат будни! Да съблюдават себе си в духовно житие и битие, в изпълнение на Божиите заповеди, защото никой не знае деня и часа, когато ще дойде Второто пришествие и всеки ще дава отговор за онова, което е вършил на земята. Затова да бдим върху себе си, върху нашия живот и да бъдем пример за подражание! До стоим на пост като Христови войници! Да пазим себе си и останалите от врага на човешкото спасение и с всепобедното Христово име да изграждаме себе си, нашата Църква и нашето общество“ – каза още владиката и говори за покаянието и духовното извисяване.

В края на покайната вечерна богослужба епископ Поликарп специално благодари на свещениците, во главе със ставрофорен иконом Кирил Попов, които вземаха участие в съборните богослужби и с вдъхновените си изпълнения стимулираха молитвеното събрание сърдечно да проси прошка от Бога.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content