Продължете към съдържанието

Целият Богородичен актист бе прочетен в столичния катедрален храм “Св. вмчца Неделя”

51991180219 a7eaa3b4d3 o scaledВ петъчната вечер на 8 април, в петата седмица на Великия пост, според богослужебния типик в храмовете бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целият Богородичен акатист, заедно с Молебния канон към Пресвета Богородица. Според църковното установление те се изпълняват за последен път по време на Великия пост, а по традиция умилителното богослужение бе изпълнено съборно в столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в него взеха участие духовното ръководство на Софийска митрополия. Първата статия бе прочетена Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, втората част бе изпълнена от архимандрит Евтимий, духовен надзорник на епархията, а следващата от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия като последната отново бе прочетена от владиката. В богослужбата взеха участие още протойерей Петър Славов от храмовото духовенство и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

В съборната молитва към Божията Майка – Закрилницата на човешкия род, взеха участие софийски духовници и множество миряни, които изпълниха просторния столичен храм.

Трогателните църковни песнопения бяха изпълнени отново от Софийския свещенически хор, под диригентството на ставрофорен иконом Кирил Попов, а голямото църковно събрание вземаше активно участие в част от песнопенията и молитвите.

В края на Богородичното последование епископ Поликарп се обърна към присъстващите и настави да продължим нашето духовно шествие към възкресението на Господа Иисуса Христа.Той благопожела Бог да ни дарува постоянство в духовния живот и с радост, и мир в сърцето да послужим на нашата църква и на нашето общество. 

В края на словото си той специално благодари на свещениците, во главе със ставрофорен иконом Кирил Попов, които взеха участие в съборните богослужби и с вдъхновените си изпълнения стимулираха молитвеното събрание сърдечно да проси прошка от Бога.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content