Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Пета неделя на Великия пост – на св. Мария Египетска

991 ratio patriarh neofit † НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В Петата неделя от Великия пост светата Църква ни призовава да почетем паметта на една от най-светлите личности в християнската история – преподобна Мария Египетска. Приближавайки се към края на Поста да отдадем заслуженото на тази, която в най-строг пост и лишения, в искрено покаяние и сърдечно съкрушение удържа победа над врага на нашето спасение, освобождавайки се от греха си – за да влезе чиста и непорочна в Царството на светлината и вечния живот. С дълбочината на покаянието и чутовния си аскетически подвиг света Мария Египетска остана за християните от всички времена образец за подражание и вечно вдъхновение в борбата с греха. Животът ѝ е неоспоримо доказателство, че посоченият ни от Господа път не е непосилен за човека, стига той осъзнато и с усърдие да работи за своето спасение. В нейно лице пред нас е едно от най-ярките свидетелства за Божията любов към всеки човек – бил той и най-големият грешник. Тук е и причината за онази толкова нежна любов, която християните от всички столетия са съхранили към светлия образ на някогашната грешница, а сега и във вечните векове – Божия светица – Мария Египетска, както и дълбокото основание на Църквата Христова да ѝ посвети тази Пета неделя на светата Четиридесетница, въздигайки я редом до колоси на вярата и благочестието като свети Григорий Палама и преподобния Йоан Лествичник.

Днес, когато по-голямата част от дългото ни великопостно пътуване е вече зад нас и се приближаваме все повече към Страстната седмица и към славното Възкресение на Спасителя, светлият образ на светата преподобна Мария Египетска е отново пред нас, за да ни помогне да си припомним и други важни и определящи за живота и вярата ни истини.

На първо място това е осъзнаването ни, че грехът винаги е вътре в нас и борбата с него е преди всичко наша лична задача и отговорност. Макар Бог бащински да обича всички човеци и да работи постоянно и по всевъзможни начини за това, щото всички да се спасят „и да достигнат до познание на истината“ (срв. 1 Тим. 2:4), първата стъпка към това спасение трябва да бъде направена от човека. Макар в тази борба никога да не сме оставяни сами на себе си и на своите сили, тя обаче не може да започне без нашето желание и лично съгласие, и едва след това продължава с Божията помощ – при ходатайството на Пресветата Божия майка и на всички свети Божии угодници. Грехът има множество лица и различни проявления, но един е начинът и пътят да се освободим от него, и този път започва вътре в нашето сърце, с усилията на личната ни воля.

На второ място, света Мария Египетска ни уверява, че Бог е наистина човеколюбец и може, и желае да прости и на най-големия грешник. А това означава, че и най-тежкият грях не може да бъде пречка пред покаянието и желанието ни за спасение. Понеже както и Сам Господ свидетелства, „… всеки грях и хула ще се прости на човеците“ (Мат. 12:31) – всеки, с изключение на един, който е хулата против Светия Дух. Всичко останало може да бъде простено и покрито от безграничната Божия любов, за което свидетелства и Сам Господ, когато казва: „… не искам Аз смъртта на грешника, но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив“ (Иез. 33:11).

Накрая, животът и подвигът на светицата от Египетската пустиня са важни за нас още и с това, че ни предпазват от изкушението прибързано да съдим човека до нас, дори и когато виждаме в него най-големия грешник. Животът на всеки човек е тайна, известна само на единствения истински Сърцеведец, Който, от страниците на светото Евангелие, ясно ни предупреждава, че „… мнозина първи ще бъдат последни, и последни – първи“ (Мат. 19:30), че „… митарите и блудниците преварват ви в царството Божие“ (Мат. 21:31). Защото Бог гледа в сърцето на човека, и това, което Той вижда там, е скрито от очите ни. Затова нека работим върху личното си спасение и да не осъждаме никого, оставяйки това на Всевиждащия Съдия, помнейки казаното от Господа, че „… с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери
(Мат. 7:2).

По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на света Мария Египетска и всички Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас!

0000515148 article210 април 2022 г., София


 

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content