Продължете към съдържанието

Втора беседа в Обучителния център на Софийската света митрополия

5940531На 11 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, се проведе втората духовна беседа в Обучителния център на Софийската света митрополия. Идеята зад серията от събития е пълноценното провеждане на тематични разговори за честваните празници и евангелски събития, както и по актуални въпроси от духовния живот.

Тази седмица темата бе „Св. Мария Египетска и чашата на покаянието“, във връзка с 5-а Неделя от Великия пост. В беседата участваха протойерей д-р Сава Кокудев, свещенослужител в храм „Св. София“ и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и свещеник доц. д-р Стоян Чиликов, презвитер в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ в кв. Дървеница и преподавател в Катедрата по теология на Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“. Модератор на последвалата дискусия бе Ангел Иванов, писател и водещ на предаването „Живото слово“ по радио „Епархийски глас“.

Залата на Обучителния център отново се изпълни до краен предел с десетки православни християни от всички възрасти. Беседващите отци обърнаха внимание на акценти от житието на св. Мария Египетска и как нейните личност и дивно обръщане касаят всички нас. Това беше отправна точка да поговорят и за мистичната връзка между аскетиката и евхаристията – как едното не може без другото и как всъщност те взаимно се „зоват“. Беше обсъдена и нуждата от смелост и решителност в покаянието и при подготовката за св. Причастие.

Основната част от беседата можете да чуете още днес, 12 април, в ефира на радио „Епархийски глас“ от 18:00 часа, с повторение в четвъртък по същото време – на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/ .

В предстоящите две седмици – Страстна и Светла – събития няма да се провеждат, а следващата дата за беседа е 2 май, като предстои темата да бъде обявена допълнително. А след това духовните срещи ще продължат всеки понеделник от 18:30 часа.

Текст: Ангел Иванов
Снимки: Пламен Михайлов

{gallery}besedi/2022-04-11{/gallery}

Visits: 2

Skip to content