Продължете към съдържанието

На Велики четвъртък Българският патриарх Неофит благослови стотици деца, боядисващи яйца

20220421 113511На Велики четвъртък на площад „Света Неделя“ за първи път стотици деца се включиха в инициативата на Софийска света митрополия и боядисаха 1000 яйца.

Малчуганите (близо 300) бяха от 1-во СУ „Пенчо Славейков“, 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и от 18 СУ „Уилям Гладстон“.
Организатори, наред със Софийска митрополия са Асоциация на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциация за развитие на българския спорт, Неделно училище при храм  „Рождество Христово“, Неделно училище при храм „Св. вмчца Параскева“ и Театрална компания „Празно пространство“.

Поради големия брой отзовали се деца се наложи яйцата да се боядисват на две смени.Тези, които изчакваха, се занимаваха атрактивно с  ентусиастите от Асоциация за развитие на българския спорт и допринесоха за всеобщото празнично настроение и въодушевление.

Специални гости на събитието бяха г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО София, заедно със свои служители и председатели на обществени организации. В помощ на децата, бяха младежи-доброволци, който изучават православно вероучение в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“.

За радост на всички, присъстващите получиха първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, който след като отслужи Великия маслосвет в храм „Св. Марина“ в двора на Митрополията, излезе на площада и благослови децата и техните ръководители.
 

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

https://youtu.be/aVhvZWErYCI

Visits: 1

Skip to content