Продължете към съдържанието

На Велики четвъртък вечерта в столичния храм „Св. Неделя“ бяха прочетени 12-те Евангелия

52020770805 c39d41bb76 o scaledНа 21 април – Велики четвъртък, Църквата е установила да бъде отслужено специално Последование на 12-те Евангелия. То разказва за последните земни дни на Господ Иисус Христос и Неговите страдания. Текстовете известяват Неговата прощална беседа с апостолите и разкриват всички събития до Неговото погребение.

Последованието, което е вплетено в утренята за Велики петък и се отслужва в четвъртък вечерта, бе тържествено изпълнено, с предстояване на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя”.

Евангелските текстове прочетоха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий – протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Георги Яковидис, както и иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Песнопенията изпълниха с благоговение хористите при катедралния софийски храм.

След петото евангелско четиво, с благоговение и подобаваща тържественост, в средата на храма беше изнесен светият Кръст Господен и изображенията на Света Богородица и свети Йоан Богослов. Кръстът бе изнесен от светия олтар с литийно шествие, изобразяващо пътя на Спасителя Господ Иисус Христос към Голгота и разпятието Му.

След  поставянето на Кръста Христов, с вдъхновено пастирско слово към присъстващите се обърна Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп говори на верния народ за тъгата, но и за радостта, които обгръщат вярващите в този свят момент. Епископ Поликарп призова вярващите да понесат кръста Христов и да облекчат страданията на Спасителя, както Симон Киринеец, та почувствали в пълнота онова, което Църквата проповядва, да изпълнят сърцето си с мир, любов и достоен живот пред Бога.

Многобройното множество народ се поклони благоговейно пред Светото Разпятие, превърнало се в този ден от инструмент за позорна смърт в оръжие на спасението и извор на живот, и укрепени от духовното наставление на епископ Поликарп се отправиха към домовете си, за да се подготвят отново в петъчния ден заедно, като едно голямо семейство да съпреживеят евангелските събития.

 

Снимки: Бехнам Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content