Продължете към съдържанието

Велики петък – Царските часове и вечернята с изнасяне на светата Плащаница бяха отслужени в столичния храм „Света Неделя“

52021596409 94a887f291 o scaledНа 22 април – Велики петък, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бяха отслужени определените за деня молитвени последования: Царски часове и вечерня, на която беше изнесена светата Христова Плащаница и поставена в средата на храма.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужебните последования за Велики петък бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, протойерей Георги Яковидис, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

След Царските часове, по време на вечернята, с благоговение и любов беше изнесена Христовата Плащаница и поставена в средата на храма.

След полагане на плащаницата епископ Поликарп произнесе кратка поучителна проповед, с която призова вярващите да се изпълнят с любов по Бога и да отворят сърцата си, които да станат гробна пещера, приемаща Спасителя. И така Той да възкръсне в тях, като направи вярващите достойни и истински православни християни и наследници на Царството небесно.

Храмът беше препълнен с вярващ народ, който пристъпи да се поклони пред светата Плащаница Христова, както и да прегърне Христовия Кръст.

 

Снимки: Бехнам Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content