Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за богослужението на Второ Възкресение

3EFA243F5FB9A7809C2DE3AF20CEF53D1БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Светлата пасхална нощ отново ни събира, за да посрещнем с ликуване нечуваната вест за Спасовата победа над смъртта и радостно да се поздравим с най-християнския от всички поздрави:  

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В тази тайнствена нощ, която е по-светла и от най-светлия ден, стоим удивени, заедно с жените-мироносици, пред празния Господен гроб, чуваме нечуваното ангелско благовестие за Възкресението на Господа и бързаме, също като тях, да зарадваме всички, защото, ето, „… няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал“ (Мат. 28:6).

Истината за Христовото Възкресение представлява цялото съдържание и е целият смисъл на християнската вяра. Тази истина е и единственото действително основание на светлата ни християнска надежда. Без събитието на Възкресението човекът и светът биха съществували все още в безпросветен мрак и съкрушителна безнадеждност – подвластни на смъртта и на онзи, който „… беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина“ (Евр. 8:44).

Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“, защото„… в Христа всички ще оживеят“ (1 Кор. 15:20-22). „Възкръсна Христос – възвестява радостно и светият наш отец Йоан Златоуст, – и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (Похвално слово за Пасха). Този живот Господ щедро дарува на всички вярващи в Неговото име, както и днес Той продължава да призовава и да очаква всички в Своето Царство на светлината, мира и правдата.

Нека в деня на Неговата всемирна прослава като Победител на смъртта и на всяко зло, когато светлината на Неговото Възкресение разпръсва всеки мрак, да се помолим за мир и блага воля между всички човеци по целия свят. Нека Възкръсналият от мъртвите Господ и Спасител да прекрати всяко тържество на злото, да примири всички воюващи и да дарува на целия свят Своя мир и Своята благост, защото Той е Бог на мира, любовта и правдата, Който може и е готов да прости всеки грях и Който „иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4).

В този най-светъл от всички дни да смирим сърцата си, да отхвърлим от себе си всяка ненавист и всеки лош помисъл, да станем по-добри и повече човеколюбиви, за да може и радостта ни да бъде пълна!

Благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

Visits: 3

Skip to content