Продължете към съдържанието

Празник в Осеновлашкия манастир “Седемте престола”

20220501 094430На 1 май, Втора неделя след Възкресение Христово – Томина неделя, манастирът „Рождество Богородично – Седемте престола“ край с. Осеновлаг в близост до гр. Своге по традиция чества съборен манастирски празник.

Стотици миряни от района на Искърското дефиле и от цялата страна се събраха да се поздравят с пасхалната радост и да отбележат, заедно празника, наречен още "Антипасха".

Празничната Литургия бе отслужена от игумена архимандрит Севастиан и архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир. След литургията духовенството, певците и честните поклонници се отправиха с лития в двора на манастира за традиционния празничен водосвет. Осветено бе и празнично ястие, за здраве и благословение на всички, уважили манастирския празник.

Игуменът на манастира в проповедта си цитира Свещ. Писание: „Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали“ (Йоан 20:29) и призова присъстващите с думите: „Много пророци искаха да видят и да чуят онова, което апостолите видяха и чуха… Да бъде Господ милостив, по молитвите на светия апостол Тома, а и на всички светии, по молитвите на цялата вселенска Църква, да дарува и нам, щото и ние да имаме очи духовни, да разпознаваме Твореца в творението, в нас самите. Да бъдем живо свидетелство на възкръсналия от мъртвите Христос нашия Бог“.

По традиция Томина неделя се отбелязва в светата обител и с богата културна програма, организирана от община Своге. Тази година тя бе изпълнена от местни фолклорни състави.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 22

Skip to content