Продължете към съдържанието

Литийно шествие за храмовия празник на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“

20220506 130211На 6 май, когато Православната църква чества празника на св. великомъченик Георги, старинният столичен храм-ротонда „Св. вмчк Георги Победоносец“ отбеляза своя храмов празник с тържествена света Литургия, водосвет и литийно шествие.

Ротондата датира от IV век и е един от двата най-стари действащи православни храма в столицата. В него се съхраняват частици от мощите на св. Георги Победоносец и на множество други светии, както и сребърно-обкована икона на светия великомъченик, препис на чудотворната икона на св. Георги в Зографската света обител на Атон.

Светата Литургия на храмовия празник бе отслужена от иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, в съслужение с протойерей Георги Спасов, предстоятел на намиращия се в близост храм „Св. Петка Самарджийска“.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци, а храмът бе препълнен с богомолен народ.

В своята проповед в края на светата Литургия о. Йоан припомни мъченическия подвиг на св. Георги и призова християните да му подражават: „Да имаме непреклонна вяра в Бога, да понасяме скърбите – както казва св. ап. Павел, че през много скърби трябва да влезем в царството Божие (Деян. 14:22). Да имаме любов към Бога и към ближните, да бъдем милосърдни и снизходителни към нашите ближни и да молим светия великомъченик Георги и славната Владичица наша Богородица да ни бъдат застъпници пред Бога, за да ни дарува с Неговата милост и спасение“.

След литургията бе отслужен празничен водосвет пред храма.

Духовенството и народът се отправиха и на литийно шествие, поведено от светия Кръст, хоругви и икона на св. Георги, като обиколиха тържествуващия храм и древните разкопки в двора на Президентството.

Завърнали се пред дверите на храма, о. Йоан и именикът о. Георги осветиха и празнично ястие, раздадено за благословение на всички присъстващи.

{gallery}2022-05-06{/gallery}

 

Visits: 6

Skip to content