Продължете към съдържанието

Водосвет за празника на 180-годишното 60 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Бенковски“

2На 11 май, когато Православната църква чества светите равноапостолни братя Кирил и Методий, едно от най-старите столични училища навърши своята 180-а годишнина – това е 60 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Бенковски“.

В чест на празника бе отслужен празничен водосвет в двора на училището от енорийския свещеник Пламен Николов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски Летни“ в столичния квартал.

Тържествата продължиха с музикална програма, а ученици в народни носии изпълниха традиционни хора.

Учители, учители и родители бяха изпълнили двора на учебното заведение, което освен че е с богата история и пази своите традиции, има обновен и съвременен вид, а на една от стените му са изрисувани светите братя Кирил и Методий.

+++

Най-старото основно училище в района е 60 основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – кв. „Бенковски“. То е създадено през 1842 г. на 1 септември – Симеоновден от свещеник Георги Величков като килийно смесено училище. До Освобождението дейността на училището е укривана от официалната власт поради настояване на гръцкото духовенство учебният процес да се води на ръцки език. Документите за функционирането му се съхраняват в НИМ и Музея на София. През 1897 г. излиза Закон за задължително първоначално образование и поради липса на училище, деца от съседните села Орландовци, Малашевци, Куманица /Кубратово/, Обрадовци се учат в Биримирското училище, където вече учители са сина на поп Георги – Петър Попгеоргиев и Георги Нолев, учител от с. Биримирци. През 1908 г. се открива училище в с. Обрадовци, чиято Летописна книга е запазена и до днес в 60-о училище. През 1919 г. училището се именува и превръща в прогимназия в сградата, където сега се помещава Здравната служба на квартала, а от 1938 г. е открита безплатна трапезария за 20 крайно бедни деца от селото. През 1963 г. се открива новата сграда на 60 ОУ с 850 ученика – с тенденция училището да получи разрешение да се превърне в гимназия.

{gallery}2022-05-11{/gallery}

Visits: 0

Skip to content