Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при посрещане на мощите на светите братя Кирил и Методий в София

63FAF670DABA41193B31F022E40725A23УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,  БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста радост. Ден на благодарност пред светите братя Кирил и Методий и всички техни ученици и следовници от далечното ни минало и до днес. Ден на признателност за техния подвиг в просвещаването на българския християнски род, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за миг и в най-тежките дни и години от превратната ни история. Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете.

В този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания.

Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, най-голям е приносът именно на родната ни писменост, духовност и култура. Вдъхновявайте се от делото на българските и славянски първопросветители, ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят.

Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благослови, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на светите Братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България!

Особено сме радостни и благодарни на Бога в този ден, когато в скъпата ни Родина България, в нейната столица посветена на Божията Премъдрост посрещаме за първи път частица от светите мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий от светогорския манастир Есфигмен, от столицата на монашеската република Карея, Света гора, Атон.

Душите и сърцата ни са изпълнени с неописуемо въодушевление! Бог проявява Своята милост към нас и Неговата благодат ни докосна чрез посещението на мощите на светите братя, които чрез своята искрена вяра в Бога и служение чрез молитва, проповед и превеждане на богослужебните книги на разбираем български език, успяха да изпълнят Христовото поръчение за благовестие на светото евангелие към онзинарод, за да бъде:„който седеше в мрак видя голяма светлина…“ (Мат. 4:16)

И днес, както и по времето на светите братя, единственият правилен път, който ще въздигне обществото ни, е обръщането към вярата Христова. Тя е тази, която ни ограмотява и ни преобразява от хора да бъдем – човеци, от човеци – личности, което се постига единствено в личността на Богочовека Господ Иисус Христос.

Днес повече от всякого се нуждаем от вероучение, чрез което получихме християнска светлина и народна писменост, които единствено са в състояние да опазят от духовна смърт хората и народите.

Вярата и писмеността, които ни дариха свети Кирил и свети Методий винаги са били, и за винаги си остават, главният залог на народното ни съществуване и независимост. Денят на тяхната памет заслужено е определен за празник на народната просвета. Защото всеки може да разбере, че без азбуката на св. Кирил нямаше да имаме нито писмен език, нито училище, а може би и нито народност.

Да прославим светите солунски братя, защото народът ни седеше в мрак, намираше се в смъртна страна и сянка, но те оживиха страната ни и просветиха народа ни с божествените писания! Благодарение на делотото на тези титани на духа България Е, и ще бъде държава на духа, защото от поставеното начало на славянските братя, чрез техните ученици и до днес делото им се продължава от стойностни човеци, които с радост, а не с обремененост и тежест поддържат светлинката на образованието и културата.

Бог да пази всички тях!

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите равноапостолни славянобългарски първоучители Кирил и Методий, на техните свети ученици и на богоносния наш отец Йоан Рилски Чудотворец Божията благодат и велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

при посрещане на мощите на светите братя Кирил и Методий в гр. София

23 май 2022 г., София


 

63FAF670DABA41193B31F022E40725A2

Visits: 3

Skip to content