Продължете към съдържанието

София тържествено изпрати мощите на светите братя Кирил и Методий

DSC 2059На 25 май, в София тържествено бяха изпратени мощите на светите братя Кирил и Методий, които бяха изложени за всенародно поклонение в продължение на три дни в катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“.

Сутринта в църквата бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, храмовото духовенство, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, както и свещенослужители на столични храмове.

В края на литургията епископ Поликарп преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благодари на светогорските монаси за възможността, която дадоха на българския народ – да се поклони за първи път на частица от мощите на светите Кирил и Методий.

„Вече три денонощия живеем с особена радост, живеем с приповдигнат дух и духовно настроение. Живеем под благодатния покров на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Тези дни са изпълнени с особена радост и вълнение за всеки православен християнин, защото се удостоихме по Божията милост да посрещнем и да бъдат сред нас със своите свети мощи двамата наши просветители  първоучители – светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

Велик, исторически ден! Коленопреклонно и чистосърдечно се молим по техните молитви Господ Иисус Христос да помага и да благославя, да утвърждава нашия народ в православната вяра, в добродетелност и да се удостоим  да бъдем достойни техни наследници и духовни чеда, както на тях, така и на техните ученици, които отдадоха целия си живот за просвещение на нашия благочестив народ. Светите братя снизходиха над нашата родина. Те дойдоха първо тук, за да ни осенят с тяхната благодат и молитвена подкрепа, за да бъде радостта ни пълна и вярата въздигната. За да бъдем още повече вдъхновени техни чеда – учители, народни просветители и радетели затова, щото нашият народ да бъде народ утвърдил се на земята с чест и достойнство, свободен и благонадежден за идните поколения, не само български, но и славянски…. Нека бъдем радостни, нека бъдем благодарни на Бог, затова че ни удостои с такава велика радост – такава велика светиня да бъде тук, при нас. Такава неописуема благодат, която вярвам че ще стопля сърцата ни за години напред!“ –  каза в словото си епископът и благодари на всички, които са се потрудили към посрещането на светите мощи.

След богослужбата в храма, мощехранителницата с мощите на светите равноапостолни братя, поставена на украсена кувуклия бе пренесена с тържествено литийно шествие от катедралния храм до патриаршеския дом, където бе посрещната от Негово Светейшество Българския патриарх  и Софийски митрополит Неофит.

Светейшият патриарх приветства гостите и като се поклони благоговейно на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство. За молитвен спомен игуменът подари на патриарх Неофит икона на Света Богородица „Умиление“.

След тридневно предстоене в София, при нестихващо, денонощно  многолюдно поклонение, непрекъснато отслужване на тържествени вечерни, молебени последования, архиерейски литургии и прием в патриаршеския дом, светогорските монаси заедно със светинята се отправиха към своята Есфигменска света обител на Света Гора, Атон.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 


 

Visits: 0

Skip to content