Продължете към съдържанието

Частици от мощите на светите братя Кирил и Методий бяха тържествено посрещнати в София

5950220

По случай 24 май за първи път в България пристигнаха частици от мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, съхранявани от братството на манастира „Есфигмен“ на Света гора. Заедно с частиците от светите мощи бе и частица от светия Кръст Господен. Те бяха тържествено посрещнати в София с литийно шествие, което премина през централните столични булеварди „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“ и стигна до митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

В литията се включиха архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“ и йеромонах Теофил от братството на манастира, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, , архиерейските наместници на седемте духовни околии, десетки духовници от епархията и от чужбина, както и множество миряни.

Пред катедралния храм светинята бе посрещната от ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храмовото настоятелство. За да се поклонят пред мощите на светите Братя в храма бяха дошли президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова,  както и посланиците на съседни балкански страни.

В храма владиката отслужи молебен за здраве и благопреуспяване на българския народ. В края на последованието епископ Поликарп прочете патриаршеско слово по повод знаменателното събитие.

Поздравително слово отправи и президентът Румен Радев, в което благодари на Българската православна църква, на гръцката държава и на игумена на „Есфигмен“ за пристигането на светите мощи в столицата в навечерието на „най-светлия наш празник“. Президентът отбеляза, че за първи път мощи на светите Братя са донесени за поклонение в славянска държава и това е България:„Това е основно признание за огромния принос и неразривната свързаност на България, на нашия народ със святото дело на Кирил и Методий…Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“.

Голямо множество вярващи изпълни площад „Света Неделя“ и търпеливо чакаше на дълга опашка, за да се поклони на светинята и да получи осветено от нея памуче и икона, на която е изписана историята на мощите.

Едни от първите , които успяха да се поклонят намощите, бяха учениците от НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“. .

Мощите останаха в храма до 12 ч. на 25 май, а след това бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм до патриаршеския дом, където бяха посрещнати от Негово Светейшество Българския патриарх  и Софийски митрополит Неофит.

Светейшият патриарх приветства гостите и след като се поклони благоговейно на светите мощи и на частицата от светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на светогорския манастир „Есфигмен“ архимандрит Вартоломей и манастирското братство. За молитвен спомен игуменът подари на патриарх Неофит икона на Света Богородица „Умиление“.

След тридневно предстоене в София, при нестихващо, денонощно многолюдно поклонение, светогорските монаси заедно със светинята се отправиха обратно към своята Есфигменска света обител на Света гора, Атон.

+++

Векове наред мощите на Солунските братя са съхранявани във Ватикана. През 80-те години на миналия век папа Йоан Павел II ги дарява на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Солун. Част от тях остават там, а друга е дарена за съхранение в светогорския манастир „Есфигмен“.

Мощите се съхраняват в специална сребърна рака, в която се вижда част от ръката на св. Кирил Славянобългарски, две частички от ребрата на св. Методий, архиепископ Моравски, както и малка частица от светия животворящ Кръст Господен, която се намира в средата на мощехранителницата.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов, протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (Посрещане 23.05)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (Посрещане 23.05)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (Вечерня 23.05)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (Св. Литургия 24.05)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК (Изпращане 25.05)

Статията е публикувана в списание „Епархийски глас“, бр. 2/2022, с. 67–69.

Visits: 1

Skip to content