Продължете към съдържанието

Литийно шествие в чест на св. Георги Софийски Най-нови

20220525 190452На 25 май, в навечерието на празника на св. Георги Софийски Най-нови, родният светец бе почетен в столицата, където той е роден, измъчван и обесен от османските турци през 1530 г., когато е само на 25 години.

Отбелязването паметта на светеца започна с тържествена вечерня в параклиса "Св. Георги Софийски" в двора на Александровска болница, построен недалеч от лобното място на последния от тримата софийски мъченици с името Георги.

Вечернята бе предстоявана от иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда "Св. Георги", а с него служиха протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм "Св. Петка Самарджийска", протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм "Успение Богородично" в с. Драгичево, и протойерей Николай Николов, предстоятел на храм "Рождество на св. Йоан Кръстител" в кв. Обеля.

След богослужбата събралото се множество во главе с духовенството и певците се отправи на литийно шествие по улицата, именувана на св. Георги Софийски, през НДК и по бул. "Витоша", за да достигне до предполагаемия гроб на светеца – в двора до олтара на храм-ротонда "Св. Георги Победоносец". Там към духовенството се присъедини свещеник Димитър Николов и отците изпълниха акатиста на най-новия софийски светец с името Георги.

След като всички присъстващи се поклониха на гроба и иконата на светеца, бяха помазани от о. Йоан, а в храма-ротонда о. Георги раздаде петохлебие – за здраве и благословение на вярващите.Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content