Продължете към съдържанието

В Софийска митрополия бе представена книгата “Съвременни старци на Православието”

20220621 182044 scaledНа 21 юни в Софийска митрополия беше представена книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“ с подкрепата на Басарбовския скален манастир.

Сборникът, посветен на живота на единадесет съвременни подвижници, беше представен от Верийския митр. Пантелеймон, който е инициатор на гръцкото издание и е у нас по покана на Русенския митр. Наум. Представянето на книгата от гръцкия гост уважиха митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил, както и Белоградчишки епископ Поликарп, Браницки епископ Пахомий, духовници и преподаватели от Богословския факултет и Софийската духовна семинария.

В словото си при откриването на вечерта митр. Наум представи Верийския митрополит и организираните от него всяка години през месец юни „Павлови четения“, в рамките на които са изнесени включените в сборника текстове:

„За него сътрудниците му казват, че е човек на делото, а не на думите. Човек, който много държи на духовната приемственост: Той чувства всяко дело на митрополит в неговата митрополия като свое „дете“ и се старае да го пази и развива. От всичките му „деца“ две са любимите му: Четенията, посветени на св. апостол Павел – т. нар. „Павлия“ или „Павлови четения“, които тази година навършват двадесет и осем години от своето раждане, и старата митрополитска църква „Св. апостоли Павел и Петър“ във Верия, която той възстановява. Събраните в тази книга разкази са представени за първи път именно в рамките на тези „Павлови четения“ – от 2004 г. до 2106 г. По думите на самия митр. Пантелеймон участието на християните в тези вечери е впечатляващо. Именно техният интерес го мотивира да събере всички изложения в едно издание и така да предложи на всички читатели примери за благочестие и святост. Именно тази книга св. Русенска митрополия имаше честта да издаде и на български език през 2021 г., за да могат и търсещите благочестието християни в България да станат съпричастни на живота и делата на просиялите светогорски подвижници. Още повече, че те са наши съвременници и могат да бъдат вдъхновение, подкрепа и утеха за всички, които се стремят да живеят по Бога“.

Преводачката Златина Каравълчева обърна внимание на особения облик на житийните разкази в сборника, посветени на живота на преподобните Паисий Светогорец, Софроний Сахаров, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Яков Цаликис, Амфилохий Макрис, Йосиф Исихаст, стареца Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски и Гавриил Дионисийски.

Всеки от тях е представен през погледа на четири-пет негови духовни чеда или хора, с които е бил свързан. Това са повече от петдесет души, среди които има епископи, монаси и монахини, клирици и миряни с различни професии.

Сред известните у нас имена на авторите са Моисей Светогорец, Лимасолският митр. Атанасий, йером. Николай (Сахаров), митр. Йеротей (Влахос), светогорски игумени като Ватопедския Ефрем и архим. Елисей, игумен на „Симонопетра“ и др. Сред тях е и Верийският митр. Пантелеймон, който е инициаторът на издаването на този впечатляващ сборник.

Според нея „най-ценна отличителна черта на тази книга – поради характера на своето възникване тя е много „пъстра“, разнообразна. Удивително е да откриеш с колко различен език, поглед и емоционалност говорят различните автори за един и същи човек. И това не само обогатява образа на светеца – всички те наистина са много плътни и реалистични, което окуражава читателя, че „небето“ не се е затворило и днес, но то се отваря за всеки, който без корист търси Бога“. (целия текст може да прочетете тук).

Митр. Пантелеймон изнесе беседа, в която разказа за своя личен опит в общуването си с повечето от описаните в книгата подвижници. Седем от тях вече са канонизирани за светци. По-специално той се спря на спомените си от общуването със стареца Герасим от „Малката св. Анна“ и с Филарет Констамонитски, които са по-малко известни у нас. Разказа за младежката си жажда за чудеса, които търсил при посещението си на Света гора и за ненатрапчивата поука на харизматичния старец Герасим, който му открил красотата на автентичния монашески живот. Отличителна черта на всички тях беше любовта им към Христос, която за тях беше приоритет в живота. Да обичаш Бога обаче не е нещо, отличаващо само монашеския живот. Това е заповед, дадена от Христос, а знаем, че Той не дава неизпълними заповеди. Всички ние трябва да се научим да обичаме Бога, за да се осветим със светостта, която тези светии имаха“.

В края на вечерта митр. Наум подари на госта старинно енголпие от седеф за спомен от това събитие.

Верийският владика подари на българските духовници последните две негови книги, едната от които той пише във времето, когато неговият манастир в Довра е поставен под карантина. Беседите, които той всяка вечер изнася дистанционно, след това са издадени в книгата Христовото слово не може да бъде вързано. Слова по време на затворничество. След края на представянето на книгата много от присъстващите искаха да поговорят с митр. Пантелеймон и да му зададат въпроси.

Текст: сайт "Двери"

Снимки: Весела Игнатова

{gallery}22-06-2022{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content