Продължете към съдържанието

За 15-та поредна година в гр. Кюстендил се проведе празникът на черешата

52171539823 b610e8c03f kНа 25 юни в гр. Кюстендил бе открито 15-то издание на традиционния "Празник на черешата". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения. Празникът е посветен на прославата на кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който се отбелязва три дни, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие, с участието на различни читалища от региона, предприемачи и търговци.

Сред гостите на празничното откриване на събитието, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бяха: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

Празникът беше уважен и от архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, депутати, общественици и гости от страната и чужбина.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп, който преподаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за здраве, благословение, любов, единство и преуспяване. Той пожела на всички да се радват на труда си и бъдат удовлетворени от него.

На празника се състоя и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил беше подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

Висшите духовници, гости на празника, бяха разведени из шандовете от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил. Кметът лично прадставяше участниците от различните местни читалища и институции и им изказваше благодарност за участието и красивите подредби.Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content