Продължете към съдържанието

Храмов празник отбеляза столичната митрополитска катедрала “Св. вмчца Неделя”

5950667 1На 7 юли стотици софиянци се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя.

В този ден храмов празник чества една от обичаните църкви в столицата – митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който чинно стоеше в молитва, а потокът от християни не секна до късно през деня.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен  иконом Нелуц Опря, представител на  Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Антон Вълчанов от храмовото духовенство, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев също от храмовото духовенство на празнуващия храм, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда "Св. Георги", протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Христо Пашов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов и шестима дякони, ръководени от  митрополитския протодякон Иван Петков, между които и йеродякон Вартоломей.

Богомолният народ, преизпълнил храма, възнасяше към св. Неделя топла молитва, подпомагана от молитвеното пение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.

В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни. С вдъхновено пастирско слово към целия богомолен народ, изпълнил катедралния храм, се обърна епископ Поликарп:

„Да подражаваме на св. Неделя, на нейната чиста, искрена Христова вяра, на нейния невинен живот и дух, да подражаваме на телесната ѝ, и духовна чистота, да ѝ подражаваме в чистота на вярата и изповядването на Господа Иисуса Христа пред неверните люде, да ѝ подражаваме в любовта, с която се удостои да се моли за всички, дори за своите гонители…“ – каза в словото си владиката, след като припомни житието на светицата, като пожела: „Нека по молитвите на света великомъченица Неделя Бог да озари сърцата ни с добродетелно желание и стремеж. Да се изграждаме като Христови люде пред Неговия образ. Нека бъдем достойни последователи на света Неделя и да се радваме на нейния благослов и нейното застъпничество, отдавайки чрез нейната молитва на Бога слава, чест и достойно поклонение во веки веков. Амин.“

Владиката благослови присъстващото многобройно църковно изпълнение и благопожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат. Председателят на църковното настоятелство – ставрофорен иконом Николай Георгиев, изказа всеобщата радост и благодарност към епископ Поликарп за архиерейското богослужение и пожела: „Бъдете с нас и се молете за нас!“ – като засвидетелства своята почит и уважение с букет красиви цветя.

В чест на храмовия празник бе подготвено благоукрасено коливо с образа на св. Неделя, което епископ Поликарп освети и бе раздадено след края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи.


Текст: Весела Игнатова
Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content