Продължете към съдържанието

Завърши детският православен лагер в Църногорския манастир

01В Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, по традиция и това лято се проведе детски православен лагер – в дните от 16-и до 23-и юли.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в манастира се събраха 35 деца от неделното училище при храм „Рождество Христово“ в София, с ръководител Велина Андонова. Енорийският център работи усилено с различни дейности от няколко години и тя е негов директор. В групата имаше също деца на свещеници и християни от други енории, присъстват деца с увреждания, придружавани от специалисти, които работят с тях.

За духовното образование на децата се погрижиха игуменът на манастира архимандрит Никанор, както и отците от братството на светата обител. В началото на лагера бе отслужен тържествен водосвет от йеромонах Спиридон, за здраве и благословение на всички присъстващи, а на литургията за празника на св. пророк Илия децата се причастиха с Тялото и Кръвта Господни. На лагера гостуваше и свещеник Лука Младенов, който изнесе интересна беседа на децата и проведе вълнуващи игри.

Средната възраст на децата бе 12 години, като по-големите наблюдаваха по-малките, всички заедно се грижеха за хигиената, помагаха в кухнята и при сервиране на храната, а родители-доброволци помагаха на всички. В екипа на ръководителите на детския лагер имаше хора с разнообразни таланти, включително и такива, които са завършили актьорско майсторство и провеждат допълнителни занимания с децата, сред ръководителите имаше и вокален педагог.

Целта на детския православен лагер е децата да се сближат не само чрез общата работа върху заниманията по вероучение, но и да преживеят смисъла на християнската общност – тя се проявява в богослужението и в грижата им едни за други. Децата се включват във всички дейности на манастира, който има зеленчукови градини и животни, произвежда мляко и млечни изделия. Децата се интересуват от животните, които се отглеждат там, виждат как се прави кисело биволско мляко и какви продукти се получават от него, наблюдават целия процес на тяхното приготвяне.

Към практическите дейности е включена и творческа работилница, а всеки ден децата имат урок с различен библейски сюжет. В свободното си време извън занятията, те разбират и какво е доброволчеството, защо то е ценно, колко дисциплиниран и всеотдаен трябва бъде един доброволец, за да помага на другите. Беседват с монасите, хранят се заедно, а вечер са пред лагерния огън. Всички се учат на дело как да бъдат една общност в Христос.

Това лято се очаква да бъдат организирани и други православни лагери в светата обител.

{gallery}2022-07-27{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content