Продължете към съдържанието

Архиерейска велика вечерня за Преображение Господне в София

На 52265690599 3129f583ce o scaled5 август столичният храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ посрещна своя храмов празник с архиерейска празнична велика вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, иконом Константин Стойчев, иконом Дилян Цветков, протойерей Васил Танев, протойерей Петър Калчев, протойерей Климент Харизанов и свещеник Борис Борисов, от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов

Църковните песнопения бяха изпълнени от псалтите Александър Ганчев, Грисен Чакъри, Филип Минчев, под ръководството на г-н Тодор Костов.

Празничната вечерня бе уважена от голямо множество верни православни християни от цяла София, дошли да се помолят и прославят Бога във великите Му благодеяния към човешкия род.

По традиция беше извършен чинът на петохлебието за здраве и благословение на всички присъстващи.

След тържественото вечерно молитвено последование, епископ Поликарп произнесе проповед и говори за Преображението на Господ Иисус Христос, като подчерта, че всеки вярващ е необходимо да се преобрази и просветне пред Бога като светило за всички. Преди това, подчерта архиереят, е необходимо да изкачи всеки високата планина, като премине през изпитанията и изкушенията. За да се изкачи на Тавор, е необходимо да понесе изпитанието на трудния и тесен път към Спасителя, като бъде послушен на Господа и със смирение изпълнява Неговите заповеди.

В края на вечернята Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископът лично раздаде петохлебието на присъстващите поздравявайки ги с празника и пожелавайки им лека и спокойна вечер и нощ.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content