Продължете към съдържанието

В село Казичене беше осветен нов параклис „Преображение Господне“

52267669690 34760a27fa cНа 6 август Преображение Господне, в село Казичене, община Панчарево, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше осветен нов православен храм, посветен на Преображение Господне.

Храмът е въздигнат благодарение трудовете и грижата на г-н Григор Григоров, кмет на с. Казичене, както и на дарителството и подкрепата на множество православни християни от селото, района и от София. Не малка грижа за изграждането на храма полага и отец Стефан Иванов, енорийски свещеник на селото.

Освещаването на новия храм-параклис беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стефан Иванов, енорийски свещеник на селото, иконом Христо Дамянов, свещеник Йоан Стефанов и протодякон Иван Петков.

Празника по освещаването на църквата беше уважена от г-н Николай Гюров, кмет на община Панчарево, г-н Григор Григоров, кмет на с. Казичене, г-н Даниел Николов, главен ревизор на Софийска света митрополия, както и от безбройно множество народ.

След освещаването, епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на храма, както и такива, които са се потрудили за неговото освещаване.Той припомни основни моменти от историческото евангелско събитие Преображение Господне и прикани вярващите да преобразяват ежедневно живота си към добро, като във всичко се стараят да бъдат добър пример за българското общество. Празникът завърши с освещаване на хлябове, празничен рибен курбан и обща братска трапеза.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на празничното мероприятие от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир. Той пожела празникът Преображение Господне, патрон на новия храм, да се утвърди като традиция за всенароден празник в с. Казичене.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 
 

 
 
  

 

Visits: 2

Skip to content