Продължете към съдържанието

Храмов празник и две ръкоположения на празника Преображение Господне в София

52267064339 fa8cc62dee bНа 6 август – Преображение Господне, една от най-красивите и благолепно подредени столични църкви „Преображение Господне“ тържествено отпразнува храмовия си празник.

Господския празник води началото си още от първите векове на християнството и е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господ Иисус Христос в небесна слава пред трима от учениците Му.

Стотици софиянци се стекоха в съботния ден в кв. „Лозенец“, за да влязат заедно в радостта на чудния празник и да вземат молитвено участие в духовното тържество на енорията.

Празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на столичния старинен храм „Св. Петка“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на празнуващия столичен храм „Преображение Господне“, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Димитров.

За молитвеното настроение на вярващите допринесоха прекрасните църковни изпълнения на софийски псалти, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов.

По време на св. Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Йоан Йотов, а за дяконско служение иподякон Игнатий Игнатов.

Новоръкоположеният свещеник Йоан /Йото/ Петков Йотов е роден на 20.11.1976 г. в гр.Тетевен. Основно и средно образование завършва в родния си град, след което продължава висше образование в Лесотехнически университет в София, специалност „Агрономство“. Там придобива и магистърстърска степен със специалност „Растителна защита“. През 2020 г. придобива магистърска степен в Богословския факултет на Софийски университет със специалност „Църковен мениджмънт“. Ръкоположен е за дякон на 16.01.2022 г. в  столичния храм „Св. ап Петър и Павел“.

Новият дякон Игнатий Тодоров Игнатов е роден през 1976 г. в гр. Оряхово, обл. Враца. Средно образование завършва през 1995 г. в ТМЕТ Враца със специалност „Високотокова техника“. В периода 1995 – 2000 г. се обучава и придобива висше военно образование във  ВВОВУ „Васил Левски“, Велико Търново. От 2002 г. следва икономика в Славянския университет в София и се дипломира през 2006 г. със степен „бакалавър“. Продължава обучение в Богословския факултет на Софийският университет и през 2021 г. се дипломира със степен „бакалавър“. Специализира в магистърска програма „Християнско изкуство“.

Епископ Поликарп им пожела Бог да ги осени със Своята благодат, да ги благослови и да имат достойно, мирно и благодатно служение. „Да изпълнят обета, който дават пред Бога като служат и сеят словото Божие, там където Бог ги постави. Нека винаги се ръководят от закона Господен и бъдат във всичко пример на верния народ.“

В края на св. Литургия мнозина вярващи заедно със своите деца се бяха подготвили и пристъпиха за св. Причастие. Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, епископ Поликарп прочете молитвата „Начатки овощей“, която на този ден специално се прибавя за освещаване на първите гроздове и всички начатъци на земните плодове.

В края на духовното тържество към многолюдното събрание се обърна еп. Поликарп, който прочете отеческото патриаршеско слово на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В него се казва:

„Преживяваме период на трудности и тежки изпитания от най-различен характер. В разгара на лятото пандемията от вируса на COVID-19 се завърна с нова сила. С месеци продължава и братоубийствената война в братска православна Украйна. За кратък период от време в живота ни настъпиха огромни промени. Всичко това преживяваме с тревога, защото то създава сред нас чувство за несигурност. На фона на всичко това празникът на светото Преображение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос е за нас като глътка свеж въздух, която поне за миг ни освобождава от мъчителните въпроси и усещането за безизходица, като отвръща погледа ни от земното и многобройните проблеми, пред които сме изправени, и издига духовния ни взор нагоре, към светлината и висините, към обещаното ни последно и вечно Отечество, в което с любов ни очаква Преобразилият се днес на планината Тавор Спасител.

….В какво обаче се състои това преображение, което жадуваме и което Господ очаква от нас? Богословското учение и автентичният аскетически опит на Православната църква свидетелстват, че то започва като преображение на ума. „Недейте се съобразява – съветва ни апостолът на народите – с тоя век, а се преобразявайте чрез обновения ваш ум, та да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия“ (Рим. 12:2). Пътят на преображението, следователно, е път, който води към познаване на Божията свята воля и стремеж да се живее според Божия промисъл, а не според стихиите на този свят, който „цял… лежи в злото“ (1 Иоан. 1:19). Резултатът от това обновление и преображение на ума е обновление и на сърцето и на духа, обновление и преображение на целия човек, защото „.. който е в Христа, той е нова твар“ (2 Кор. 5:17).

Нашето преображение е завет към нас от Самия Господ и единственият верен път към преодоляването и отстраняването на всяка неправда в този свят. То започва вътре в човека, за да принесе своите спасителни плодове и навън – в съвместния ни живот като общество и като народ. Не можем да очакваме истинска и трайна промяна в живота ни като общност, преди тази промяна да е започнала от всекиго от нас. Такова е посланието на днешния празник към нас.“

Викарият на Софийския митрополит благодари на отец Василий за грижите, които полага за храма, на църковното настоятелство, на певците, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов и на целия богомолен народ, който молитвено участва в духовното тържество на енорията.

Отец Василий благодари на владиката за благодатната служба и отправи поздрав към Негово Светейшество за молитвите и патриаршеското му благословение.

По традиция след духовната трапеза в храма, църковното настоятелство беше подготвило благословено ястие за всички, уважили храмовия празник.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

Skip to content