Продължете към съдържанието

Чудесата при Успението на Божията майка

1

При успението (блаженото заспиване) на Пресвета Богородица се случили много чудеса.

Най-напред светите апостоли, пръснати по всички краища на света, неочаквано и за тях самите, били доведени от ангели на облаци, за да изпратят Божията майка, която толкова обичали в последния й земен път.

Човекът с отрязаната ръка е един нечестив евреин, който дръзнал да докосне ложето с Божията майка. Той искал да го преобърне. Мигом един ангел му отрязал ръцете, които искали да осквернят Света Богородица. Отрязаните части залепнали за ковчега. Евреинът разбрал грешката си и се покаял. По съвет на свети апостол Петър допрял ръцете си до отрязаните места и се помолил с вяра, а Света Богородица побързала да го излекува. За лекарите това е невъзможно, но за Бога, по молитвите на Неговата Пречиста майка, няма невъзможни неща.

Някои хора казват, че Иисус Христос е нарисуван в ракета на икони като тази. В действителност това е не са очертанията на ракета, а образът на Неговата благодат, нетварната светлина, с която сияе Божият Син. На много икони в тази светлина има изрисувани ангели, които обграждат Господа.

Забелязахте ли детето в ръцете на Господ Иисус Христос? Така е изобразена душата на Неговата Пречиста майка, която Той е дошъл да приеме и отнесе на небето. Може би мислите, че като при всички хора тялото й е останало тук, на земята? Не. На третия ден след погребението отвалили камъка от вратата на гроба, за да може свети апостол Тома да си вземе последно благословение и сбогом от Света Богородица. Гробът бил празен. Тялото й било отнесено в рая. Но Света Богородица не си почива там. А къде е – научаваме от опита на един благодатен старец. Бог го удостоил да посети рая и, когато старецът монах потърсил Божията майка, за да й се поклони, не я открил никъде. Казали му, че тя не си почива в рая, а е долу на земята, простряла двете си ръце да пази и милва всички хора, но особено тези, които я обичат и почитат.

По молитвите на Твоята Пречиста майка, Господи Иисусе Христе, помилуй и спаси нас! Амин.

Презвитера Мая Дичева

Тропар на празника:

В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

Тропарът можете да чуете тук:

Статията е публикувана в списание „Епархийски глас“, бр. 2/2022, с. 61.

Visits: 1

Skip to content