Продължете към съдържанието

Храмов празник в Жаблянския манастир „Св.Йоан Предтеча“

08Манастирът „Св. Йоан Предтеча“ край земенското село Жабляно отбеляза своя храмов празник на 29 август – денят на Отсичането на честната глава на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Празничната св. Литургия беше предхождана от вечерно богослужение, което се предстояваше от йеромонах Спиридон от Църногорската св. обител и утреня, оглавена от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор.
За празника в Жаблянския манастир се събраха монаси и монахини от близките манастири и миряни от близкото с. Жабляно.
Празничната св. Лтургия беше отслужена от йеромонах Спиридон от братството на Църногорския манастир, в съслужение с йеродякон Йосиф – и.д. игумен на Жаблянската св. обител. Песнопенията изпълниха псалти под ръководството на Владимир Симич от Сърбия.
След празничната служба бе направен водосвет и бе осветено празнично постно ястие, раздадено на богомолците и намиращите се в обителта строителни работници.

Хората от с. Жабляно с умиление разказаха свои спомени от живота в св. обител през 60-те и 70-те години на XX в., когато тук са се подвизавали сестрите Мелания, Макрина и Ксения.
Жаблянския манастир се намира над с. Жабляно, общ. Земен, в Конявската планина, в местността Курилово на около 2 км от селото. До него има чакълиран път, достъпен за високопроходими автомобили. Не е известно кога точно е основан манастирът, но според преданието по време на османската власт е бил разрушен. През XVIII в. е възстановен, открито е килийно училище. От 1879 г. до смъртта си през 1881 г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно-националните борби отец Аверкий Попстоянов.
През 90-те години манастирът е обсебен от старостилна група, първоначално числяща се към БПСЦ, а по-късно – към гръцката ГОХ, но през септември 2020 г. след обновяване на сградите и двора и основен ремонт на храма по проект, финансиран с европейски средства чрез Програмата за развитие на селските райони каноничният ред в св. обител е възстановен. Допълнителни средства за довършване на пърлното обновление на манастира след това отпусна и държавата, когато и.д. игумен беше йеромонах Силуан.

{gallery}gallery/2022/jablqnski-manastir{/gallery}

Visits: 4

Skip to content