Продължете към съдържанието

Богословският факултет откри новата академична година за задочните студенти

bog fak 01 09 22На 1 септември, когато се отбелязва началото на новата Църковна година, Богословският факултет на Софийският университет “Св. Климент Охридски” откри новата учебна година за задочните студенти.

По традиция, денят започна с богослужение в академичния параклис “Св. Климент Охридски”. С благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит то бе възглавено от Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Заедно с него съслужиха архимандрит Мелетий, иконом д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство при академичния параклис, протойерей доц. д-р Иван Иванов, и дякон Слави Спасов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от студенти и преподаватели, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. Богослужението бе уважено от всички преподаватели във висшата богословска школа и от студенти, избрали задочната форма на обучение.

В края на богослужението епископ Пахомий поздрави преподавателите и студентите от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски патриарх Неофит с началото на църковната година и отправи благопожелания на студентите за благодатна учебна година, а на преподавателите пожела здраве, благодатни сили и вдъхновение.

От своя страна деканът доц. д-р Ивайло Найденов благодари на владиката за богослужението и преподадения патриаршески благослов и отбеляза, че днес празнуваният нов църковен индикт през византийския период продължавал 15 години, а днес учебният план на Богословския факултет продължава четири години. И като се обърна към студентите каза:

"Дали вие ще си извършите вашия индикт за четири години, зависи изцяло от вас и може би по-малко от нас. За някои той започва сега, за други вече е започнал, но където и да се намирате по пътя, слушайте св. Евангелие и отците! На добър път!" – пожела деканът.

Празничният ден продължи със среща в деканата, а в следобедните часове ръководството се запозна с новоприетите първокурсници и им връчи студентските книжки.

Доц. д-р Ивайло Найденов сподели, че през настоящата 2022/2023 учебна година в Богословския факултет на Софийския университет ще се обучават повече от 20 човека – задочно обучение в програма „бакалавър“,12 студента в програма „Религията в Европа“ и подчерта изключително големия интерес към магистърските програми.

„Тази година направихме повече реклама. Използвахме големи постери, посещавахме училища, направихме повече медийна разгласа – каза доц. Найденов. Не на последно място за този голям интерес допринесоха учителите, които се преквалифицират при нас. Те като цяло допринасят за по-широката и непосредствена реклама. За бакалавърските програми разчитаме на учениците, които излизат от семинариите и на деца от въцърковени семейства. За съжаление учениците от горните класове на средното образование дори не знаят какво е това „теология“, често я бъркат с геологията… Ние сме най-малкият факултет, но с най-много магистърски програми, 12 на брой, в различни направления. Поддържаме добро нивото на докторантите, но трябва да увеличим броя на бакалаврите. Разчитаме на семинариите. Затова и днес сме поканили при нас да служи ректорът на Софийската духовна школа. Ние работим на една нива, трябва да си взаимодействаме и да се поддържаме, защото служим на Един Бог и на една Църква." – каза още деканът на Богословския факултет.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}1-09-2022{/gallery}

 

Visits: 0

Skip to content