Продължете към съдържанието

С архиерейска св. Литургия в Осеновлашкия манастир беше отбелязан празникът Рождество Богородично

52342992758 9dca94d4d3 o scaledНа 8 септември Православната църква почита празника Рождество Богородично. На територията на Софийска епархия има десетки храмове и манастири, които са посветени на рождението на Божията майка Света Богородица.

Един от големите манастири на Софийска епархия – „Седемте престола“ е посветен на Рождество Богородично. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в св. обител беше отслужена архиерейска св. Литургия.

Тържественото богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, заедно с духовни чеда на празнуващия манастир.

Св. Литургия бе уважена от многобройно множество вярващ народ, дошъл от близо и далеч, за да се поклони пред Божията майка и да изпроси чрез Нея от Бога мир, радост и духовни сили.

След св. Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и подчертавайки важни моменти от историческото събитие, призова вярващите да се вдъхновят в смирението, кротостта, вярата, доверието към Бога и да изпълнят сърцата си с любов. Епископ Поликарп благодари на игумена и братството за гостоприемството и любезното посрещане и се помоли Бог да ги възнагради и им дарува сили винаги с радост и усмивка да посрещат верния народ. Епископът благодари на всички присъстващи на богослужението и ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

След тържествената св. Литургия, пред св. обител бе извършено водоосвещение – осветени бяха празнично ястие и различни приношения, а присъстващите се поръсиха със светена вода. Вярващият народ, изпълнил цялото пространство пред св. обител, отново бе поздравен с благо слово от владиката, който ги поздрави от името на Българския патриарх Неофит, като им пожела да обичат манастира и православната вяра, като преподават тази любов и на идните поколения.

Празникът продължи с обща празнична трапеза и с музикална програма.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев и йеромонах Гавриил

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content