Продължете към съдържанието

Храмов празник отбеляза столичният храм “Въздвижение на Честния Кръст Господен”

52357079848 8ab9c91ca3 o scaledНа 14 септември честваме празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. За четвърта поредна година велелепния столичен храм в квартал "Лозенец" тържествено отпразнува своя храмов празник.

В празничния ден, под знака на Честния Кръст – символ на нашето спасение, голямо множество църковно изпълнение от духовници и миряни заедно отправиха молитви към Бога и Му благодариха за великите благодеяния към нас, човеците.

С благословение на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейската св. Литургия, възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Александър Величков, ставрофорен иконом Кирил Дидов, иконом Любомир Стоянов, предстоятел на храма, иконом Стилиян Табаков, иконом Йоан Чикалов, протойерей Божидар Маринов, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, протойерей Кръстин Апостолов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Според църковното установление в края на утренята тържествено бе изнесен от олтара Честният Кръст Господен, в който има вградена частица от истинския Христов Кръст. Той бе поставен на специално подготвен аналой, украсен със свежи цветя, и вярващите имаха възможност да му се поклонят до края на богослужбата. Множество християни се бяха подготвили и пристъпиха да се причастят със светите Тайни Христови.

Продължителното богослужение завърши с пастирско слово за Честния и Животворящ Кръст Господен на Българския патриарх Неофит, произнесено от епископ Поликарп. В него се казва:

В трудно и тежко за всички нас време на различни изпитания за вярата ни и за нашата светла надежда, празникът на Всемирното Въздвижение на светия Кръст идва, за да ни укрепи и да ни даде нови сили в християнския ни живот, в свидетелството ни за Господа и за Неговата славна победа над смъртта и цялото зло в света, в който живеем. Идва, за да ни припомни още веднъж, че пътят към светлината и живота, към Царството Божие – истинското ни небесно Отечество, е път кръстен, който всеки от нас и всички заедно, като общество, трябва да извървим: така, както пръв извървя този път до Възкресението Сам Спасителят, Който и днес казва на Своите ученици: „който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Марк 8:34).

Пътят на Кръста е този, който всеки от нас извървява на първо място вътре в самия себе си – във ветхия човек в нас, който е разпнат заедно с Господа, „за да бъде унищожено греховното тяло, та да не бъдем вече роби на греха“ (Рим. 6:6). „Разпнах се с Христа, пише свети апостол Павел, и вече не аз живея, а Христос живее в мене“ (Гал. 2:19-20). Този е от самото начало на християнството светлият идеал, с който живеят всички онези, които са Христови. Този идеал предполага отричане от себе си и цялостно посвещаване на Онзи, Който „заради нас, човеците, и заради нашето спасение“ (Символ на вярата, 3) пръв беше прикован на Кръста и умъртвен, за да проправи за всички нас пътя към живота, и Който беше предупредил: „в света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33). За да победим обаче, не можем да не минем и през скърбите и кръста, отреден за всекиго от нас…

След литургията бе извършено празнично водоосвещение за здраве, духовна подкрепа и благословение на присъстващите. Владиката поздрави председателя, храмовото духовенство, певците за тяхното изпълнение, настоятелите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество и като преподаде патриаршеското благословение на всички, пожела здраве, радост и мир чрез знамението и спасително действие на Господния Кръст. В отговор иконом Любомир Стоянов благодари на викарния епископ за благодатната служба и за духовната подкрепа, като му поднесе красив цветен букет.

С гръмко многолетие, подето от множеството църковно изпълнение, завърши празничната богослужба, след което присъстващите можаха да вкусят от благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Текст: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content