Продължете към съдържанието

Със заупокойна молитва беше почетена паметта на парашутистите, загинали преди 50 години край с. Гълъбник

27 09 2022 nov scaledНа 26 септември по покана на командира на Съвместно командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп, отслужи заупокойна молитва за загиналите чехословашки парашутисти и български лекар при пътен инцидент, станал край радомирското село Гълъбник на 21 септември 1972 година.

На възпоменателната церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите парашутисти присъстваха генерал-майор Явор Матеев, посланиците на Чехия – д.ф.н. Лукаш Кауцки и Словакия – Васил Гривна в София, представители на Военно формирование 32900, заместник кметът на Радомир, кметския наместник на с. Гълъбник, граждани на Гълъбник и гости.

След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите парашутисти и българския лекар, издигнат от кмета на с. Гълъбник Виктор Петров през 1997 година.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content