Продължете към съдържанието

С панихида и надгробна плоча беше отбелязана 110-та годишнина от рождението на Яна Язова

52385247583 26f67f51f7 o scaledНа 26 септември на Централни софийски гробища беше отслужена заупокойна молитва за поетесата и българска писателка Яна Язова – Люба Тодорова Ганчева.

Поводът за заупокойното моление бе поставянето на надгробен кръст и плоча на гроба, където е погребана писателката, както и навършването на 110 години от нейното рождение.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит панихидата отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

На панихидата присъства г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Мирослав Боршош, зам.-кмет на София, г-н Петър Величков и г-н Атанас Димитров, както и представители на различни институции и организации, съдействали за направата на надгробната плоча и полагащи усилия за възкресяване на паметта за нейната личност в нашето общество.

След заупокойното моление епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна мъжествеността на българската писателка и нейната духовна връзка с блаженопочившия Видински митрополит Неофит, като се помоли Бог да я прости и да й дарува вечен живот.

Г-жа Фандъкова благодари на инициаторите за поставянето на надгробната плоча на Атанас Димитров и Петър Величков, на журналистката Добринка Корчева от „България днес“, която е написала материал за липсата на надгробна плоча, както и на своя екип – зам.-кмета Мирослав Боршош и Петя Лазарова, съветник на кмета.

Официалните гости поднесоха цветя на гроба на Яна Язова.

***

Яна Язова, с кръщелно име Люба Тодорова Ганчева, е родена на 23 май 1912 г. в Лом, в семейството на учители. През 1930 г. завършва Първа девическа гимназия в София, а през 1935 г. – „Славянска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1938 г. специализира в Сорбоната в Париж, Франция.

В периода от 1942 г. до 1943 г. Язова е редактор на детското сп. "Блок", съвместно с Никола Балабанов. Тя е автор на стихосбирките "Язове" (1931), "Бунт" (1934), "Кръстове" (1934), на романите "Ана Дюлгерова" (1936), "Капитан" (1940), на историческата драма "Последният езичник" (1940), на сборник разкази за деца "Герой" (1941) и др., на историческата трилогия "Балкани" – "Левски" (1987), Бенковски" (1988) и "Шипка" (1989), издадени посмъртно. Яна Язова е автор и на първия исторически роман с небългарска тематика – „Александър Македонски“.

През август 1974 г. Яна Язова е намерена мъртва в апартамента й на ул. "Георги С. Раковски" в столицата. Смъртта й е насилствена, тя е била удушена. Последен знак, че е била жива, е неин текст в дневник от 9 юли 1974 г. Тази дата е отбелязана официално в биографията ѝ като деня на нейната смърт. Погребана е на 9 август 1974 г.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content