Продължете към съдържанието

Ресиловският манастир “Покров Богородичен” тържествено отпразнува храмовия си празник

20221001 100334 scaledДевическият манастир „Покров Богородичен“ над село Ресилово, Дупнишка духовна околия, тържествено отбелязва днес, 1 октомври, своя най-голям празник.
Стотици миряни от околността и страната се стекоха, за да почетат Света Богородица във велелепния манастирски храм, да й поднесат своя дар и отправят молитва за майчинска й закрила.
С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната архиерейска Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. Заедно с него край светата Трапеза застанаха йеромонах Серафим, ефимерий на манастира, протойерей Димитър Филибев от храм "Св. 40 мъченици", гр. Сапарева Баня, свещеник Георги Гелов от "Св. Възнесение", с. Бистрица, свещеник Венцислав Ангелов от храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Бобов дол, и йеродякон Нектарий от Рилската света обител.

Празничните песнопения бяха прекрасно изпълнени от църковни псалти, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов.
Молитвено участие взеха монахиня Мелания, игумения на Ресиловския манастир, монахиня Касияна, игумения на Врачешката света обител и сестри от манастира. Празникът бе уважен от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, както и от кметове на околните селища.
Въпреки дъждовното време към светата обител се стече многолюден народ, който чинно чакаше реда си да закупи свещи, да се поклони на светините в храма и да поднесе с молитва своите дарове.
Продължителната служба премина неусетно, а в края множество деца и богомолци се причастиха със светите Христови Тайни.
С празнично слово към присъстващите се обърна епископ Евлогий. Той припомни историята на днешния празник като подчерта, че Света Богородица е най-бързата помощница на човешкия род, който я величае с построяването на храмове в чест на нейните установени празници.
„Ние получаваме винаги нейната подкрепа и закрила, но има периоди в човешката история, когато цели общества, заедно страдат от злощастия.
В такива моменти още по-усърдно се обръщаме към Божията Майка и търсим нейния покров и застъпничество. Защото без човешките небесни закрилници трудно бихме преодолявали изпитанията… Обикновено в дни на войни, на големи природни бедствия, хората се обединяват, най-вече в обща молитва, за да изпросят Божията подкрепа.
И ние днес се помолихме за един народ, който страда от братоубийствена война. Днес има богослужби, които се провеждат под звуците на бомби, затова ние трябва да се обърнем към Света Богородица да покрие със Своя покров всички неразумни хора, които в 21 век унищожават свои братя, църкви и светини. Нека се помолим на Богородица на своя празник да даде начало на трудния, но необходим мир за всички“ – каза в словото си владиката.
Той отбеляза, че днес празнуваме св. ап. Анания, преп. Роман Сладкопевец и преп. Йоан Кукузел и разказа накратко житията им, като подчерта че св. Йоан Кукузел има български произход.
„Те написаха много песнопения, които и досега се изпълняват, най-вече на Света Гора. Но и нашата Църква подържа тази традиция, както и днес чухме на клира, певците ръководени от г-н Любомир Игнатов пяха с вдъхновение, с вяра, и украсиха и усладиха богослужението в чест на Покрова на Божията Майка, за което ги поздравяваме и им благодарим“ – каза още епископ Евлогий и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на всички присъстващи. Той отправи отеческо благопожелание на манастирското сестринство, „които всеки ден се молят за нас на Света Богородица“, а на присъстващите пожела душевно и телесно здраве,  успех във всички добри начинания, за слава Божия и прослава на Света Дева Мария.
По традиция след богослужбата в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира.
За всички дошли да уважат празника, сестринството бе подготвило благословено ястие, което поднесе на празнична трапеза.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content