Продължете към съдържанието

С водосвет в столичната УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” бяха почетени българските лекари

vodosvet pirogow 2022На 19 октомври, когато Православната църква почита св. Йоан Рилски Чудотворец, в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", гр. София, беше отслужен празничен водосвет.

Тържеството бе по два повода. Първият е, че от 1996 г. св. Йоан Рилски се явява закрилник на българския лекар, а вторият, откриването на паметник на известния хирург Николай Пирогов.

На двора на болница „Пирогов“, пред храм „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“, беше отслужен водосвет от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Живко Лозанов, ефимерий на болничния параклис, свещеник Никола Чочев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Водосветът бе за здраве и благословение на лекарите в болничното заведение, а след него бе открит и паметника на лекаря-хирург Николай Пирогов, който се намира в близост до храма.

Празничните мероприятия в „Пирогов“ бяха уважени от д-р Валентин Димитров, директор на болницата, от министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи, представители на различни институции, много лекари и гости.

Епископ Поликарп поздрави високите гости и лекарите с техния духовен празник от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да бъдат под покрова на св. Йоан, който да ги пази, закриля и вдъхновява да бъдат достойни в нелекото служение в полза на ближните и хората в нужда.

 

Снимки: УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", гр. София

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content