Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника на св. великомъченик Димитър Солунски в София

52454092430 9360b104bc o scaledНа 26 октомври Православната църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

В навечерието на празника, 25 октомври, с тържествена вечерня бе дадено началото на празника на свети Димитър Мироточиви в София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе отслужена тържествено в столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, кв. „Хаджи Димитър“.

Вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, иконом Симеон Иванов, иконом Илиян Алексиев, протойерей Радосвет Станев, протойерей Сава Кокудев, свещеник Иван Иванов, свещеник Стоян Димитров, свещеник Христо Пашов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, ръководени от г-н Светослав Цеков. По време на вечернята за здраве и благословение на присъстващите бе отслужен и чинът на петохлебието.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за св. Димитър и за това, че той е утвърдил в своя живот вярата, надеждата и любовта и чрез тях е осветил себе си и станал населник на Царството небесно, както и светъл пример на човеците, които следват Господ Иисус Христос.

Владиката призова вярващите да обичат Бога и да следват примера на Неговите светии, които живо проповядват Христовото Евангелие, свидетелствуват Неговото Царство и насочват стъпките на вярващите към вечния живот.

Епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и раздаде от петохлебието на вярващите, които с благоговение се покланяха пред  мощите на св. вмчк Димитър и на св. мчк Нестор.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content