Продължете към съдържанието

Димитровден в столицата София

52455889910 51a4e55c02 o scaledНа 26 октомври Православната църква тържествено почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец и Мироточец. На територията на Софийска епархия има стотици храмове, манастири и оброчища, посветени на светия великомъченик.

В столичния квартал „Хаджи Димитър“, в едноименния храм, посветен на светеца, беше отслужена архиерейска света Литургия и достойно бе почетена паметта на светия Христов труженик. С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радослав Вутов, протойререй Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Радосвет Станев, свещеник Иван Иванов, свещеник Христо Пашов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренята изпълниха клиросни църковни певци, а молитвените песнопения на светата Литургия – хористите на смесения хор при храма.

След празничната архиерейска света Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп офикира за ставрофорен иконом предстоятеля на храма иконом Антоний Алексиев. Преди и след офикирането епископът пожела на о. Антоний да продължи своето служение с усърдие, радост, мир, човечност и градивност, да бъде за духовна радост и утеха, а и за насърчение във врявата на всички.

По традиция беше осветено и празнично коливо за здраве и благословение на вярващите, взели участие в празника.

Епископ Поликарп поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост и сили.

За благодатното отбелязване на празника и духовно преуспяване на всички, за поклонение в храма беше поставена мощехранителница, с частици от мощите на св. Димитър и на св. Нестор.

Празникът на столичния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ продължи с проповед, която произнесе Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Той говори за живота, добродетелите и мъченичеството на св. Димитър. Изтъквайки благодатния живот на Христовия страдалец, епископът призова всички да се стремят да му подражават, защото, подчерта той "с подражание на великомъченика ще се доближат  до Христа и ще станат населници на Неговото Царството небесно".

Празникът завърши с благославянето и раздаването на празничен рибен курбан, който любезните домакини бяха приготвили за подкрепа и радост на всички присъстващи.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content