Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. боговенчан крал Стефан Милутин

20221029 184423 scaledНа 29 октомври, вечерта, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична вечерня с последованието Опело на св. крал Стефан Урош II Милутин.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Стефан от Троянската света обител, ставрофорен иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, иконом Николай Цурев, иконом Йоан Куков, протойерей Димитър Шумов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Георги Димитров, свещеник Димитър Кутлев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала. 
За молитвеното настроение на вярващите, изпълнили храмовото пространство допринесе изпълнението на храмовия мъжки хор, с диригент професор д-р протопсалт Мирослав Попсавов.
По време на вечернята за първи път тази година бе изпълнено съборно Опело на св. крал Стефан Милутин. Последованието е нов поетичен текст, съставен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в прослава на светия боговенчан сръбски крал Стефан, по повод 700-годишнина от Успението на великия Божи угодник, която тържествено отбелязахме през миналата година. 
Последованието е съобразено с реда на Опелото на Господа Иисуса Христа и на Пресвета Богородица, и е издадено в специална книжка. Текстът на Опелото е приложен на ноти от ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, който е направил предпечатната подготовка и оформлението на изданието. В него е включено и кратко житие на св. крал Стефан Милутин, подготвено от доц. д-р Христо Темелски.
Опелото на св. Крал бе изпълнено антифонно от духовниците и храмовите певци.
В края на вечерното последование еп. Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово и призова достойно да почитаме просиялите пред Бога човеци.

„Тези дни, в които изпълняваме различни последвания в чест и памет на св. крал Стефан Милутин ни разкриват, че е необходимо не само веднъж в годината да си спомняме и да разсъждаваме за него, но всеки наш ден да бъде изпълнен с духовни спомени от живота на светиите, особено такива като светия Крал, който ни учи как се служи на народ. Чрез примера на неговата любов и благодат и ние да сеем евангелското семе в сърцата на човеците… Светият боговенчан, боговдъхновен и богоутвърден Крал в своя живот бе изпълнен с вяра в Господа, ограден бе с честния кръст и православната вяра и докрая на дните си остана изпълнен с надежда и любов. В своя живот той показа ревност и силна вяра. Строеше храмове и манастири, и повече от 40 години служеше предано на Бога и на своя народ. Днес той продължава да учи всеки вярващ със своето нетленно тяло как да преуспява във вярата, как да я предава на идните поколения и да обединява народи пред Бога." – каза епископът и благопожела по неговите молитви Бог да ни милва и спасява, да ни изцелява и вдъхновява, а ние да го носим в сърцето си, заедно със светата великомъченица Неделя. 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Милена Апостолова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content