Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по повод откриване на Фестивала на православната книга в София

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

       161   В навечерието на празника на Народните будители – 1-ви ноември, надали има по-добър израз да отдадем почит и преклонение пред делото на всички онези, които останаха в историята ни като будители на народа. Ето защо, с радост благословихме организирането и провеждането на Фестивал на православната книга в скъпата ни столица София, който е пръв по рода си в престолния ни град.

          Място на провеждането му избрахме старинния храм посветен на Премъдростта Божия Господ Иисус Христос, Въплътеното Слово, от Когото идва всяко добро знание и съвършена мисъл. Именно Той – Словото, Който ни просвети с познанието на истината чрез божествените писания, да благослови и откриването на тази седмица, която, не би било преувеличено да определим като седмица на православната книжнина в София.

          На предстоящия книжен фестивал издателите на православна литература от Софийска епархия ще имат възможност да представят своята дейност, която е в полза на православната християнска мисъл. Ще бъдат представени изданията на Софийска света митрополия, някои от които са преиздания на ценни богословски трудове и богослужебна литература, а други за първи път преведени на български език, заемащи своето достойно място в редиците на православната книжнина.

          Искрено се надяваме, че чрез организирането на подобни срещи в Софийска епархия, православната книжнина ще заеме своето значимо място, та чрез нея Христовото благовестие да достигне до колкото се може повече човеци.

          Нека продължим старанията и заветите на славните ни предци будители, които на дело приложиха силната си вяра и упование в Господ Иисус Христос, като не скъпиха сили и време в просветляване на своите братя и сестри по вяра, род и език. Така, чрез разпространението на православното книгоиздаване, сме убедени, че делото на славните ни предци ще бъде продължено, и обичната ни Родина България отново ще възвърне същността си на славна „Държава на духа“, вярата и книжовността!

На добър час на Фестивала на православната книга в града на Божията Премъдрост – София!

 

С отеческа в Христа обич и благословение,

† НЕОФИТ

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 31.10.2022 г.

 

Visits: 0

Skip to content