Продължете към съдържанието

Освещаване на храм и нов протойерей за деня на народните будители в София

52470276728 a7174684d8 o scaledНа 1 ноември, в деня на народните будители, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено освещаване с пълния чин на столичния храм „Св. Йоан Рилски“ – „Студентски град“.

Освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Флавиан, ставрофорен иконом Христо Пудин, ставрофорен иконом Василий Сарян, свещеник доц. д-р Стоян Чиликов, предстоятел на храма, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от църковни певци от столицата ръководени от д-р Андрей Касабов.

При освещаването на храма, в св. Престол, бяха вградени мощи от св. Баташки новомъченици.

Преди св. Литургия за четец, певец и свещоносец беше постриган божият раб Димитър от енорията при столичния храм „Св. Георги Победоносец“, кв. „Дървеница“.

След св. Литургия Негово Преосвещенство отличи с офикия „протойерей“, предстоятеля на новоосветения храм свещеник Стоян Чиликов. Епископът му пожела достойно и благодатно служение, както и това отличие да му бъде не за гордост, а за поощрение в духовния живот и служение. Той му припомни, че трябва да се грижи за благолепието на храма, както и за въздигането на духовния живот сред поверените му пасоми.

Празникът за освещаването на храма беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, представители на различни организации и институции, допринесли за построяването и облагородяването на храма, както и от десетки православни християни, дошли да се влеят в радостта на Христовата Църква за новата придобивка.

В края на богослужението Негово Преосвещенство се обърна към верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, прочитайки обръщението на Българския патриарх по повод деня на народните будители, в което се казва: „Денят на народните будители е ден за духовна радост и заслужена гордост, но той е също така и ден за равносметка. Днес всички ние сме призвани да се вгледаме в себе си и да се запитаме доколко достойни наследници сме на онези, които от далечното девето столетие и през цялата история на християнска България са отдавали силите и живота си за постоянния възход на православния български род, обновен в кръщелния купел по времето на св. цар Борис Михаил Покръстител и станал, по този начин, неотменна част от европейската християнска цивилизация. Доколко заветите на първостроителите на православната българска „Държава на духа“ – светите Седмочисленици и всички техни съратници и приемници във времето, намират своето осъществяване от нас днес.“

Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на предстоятеля на храма икона с образа на св. Йоан Рилски, дар от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за благословение и спомен от историческия ден по освещаването на храма.

Епископ Поликарп изказа благодарност на всички свещенослужители взели участие в празника, на църковните певци, на официалните лица и на всички верни отделили от своето време и дошли, за да подкрепят с присъствието си освещаването на храма и да засвидетелствуват важността от наличието на православен храм в този район – Студентски град.

От името на всички служещи и присъстващи, благодарност към епископ Поликарп поднесе новоотличения протойерей Стоян Чиликов. Той благодари за подкрепата, която му оказва ръководството на Софийска света митрополия за развитието на храма, както и на всички, които са до него и му помагат в нелекото служение. Той поднесе на епископа кошница със светойоановски приношения, както и саксия с пъстри цветя.

Нафората беше раздадена от отец Стоян, като вярващите минаваха да го поздравят за новото отличие.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 2

Skip to content