Продължете към съдържанието

Фестивал на православната книга за Софийска епархия

DSC 8932 scaled e1707926653974

В седмицата от 31 октомври до 4 ноември за първи път в столицата се проведе Фестивал на православната книга за Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе посветена на празника на Народните будители.

Книжният форум се състоя в столичния храм „Св. София“. Всяка вечер, в продължение на една седмица, софиянци имаха възможност да се запознаят с различни православни издателства от Софийска епархия, да получат представа за нови православни книги, да поговорят с автори и преводачи и да се насладят на изпълненията на различни хорови формации.

След представянията присъстващите можеха да разгледат щандовете на издателствата и да си закупят желаната книга.

Фестивалът бе тържествено открит на 31 октомври от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той прочете специално обръщение на Българския патриарх Неофит за новата инициатива. В него се казва:

„В навечерието на празника на Народните будители – 1-ви ноември, надали има по-добър израз да отдадем почит и преклонение пред делото на всички онези, които останаха в историята ни като Будители на народа. Ето защо с радост благословихме организирането и провеждането на Фестивал на православната книга в скъпата ни столица София, който е пръв по рода си в престолния ни град.

За място на провеждането му избрахме старинния храм посветен на Премъдростта Божия – Господ Иисус Христос, Въплътеното Слово, от Когото идва всяко добро знание и съвършена мисъл. Именно Той – Словото, Който ни просвети с познанието на истината чрез божествените Писания, да благослови и откриването на тази седмица, която не би било преувеличено да определим като Седмица на православната книжнина в София.

На предстоящия книжен фестивал издателите на православна литература от Софийска епархия, ще имат възможност да представят своята дейност, която е в полза на православната християнска мисъл. Ще бъдат представени изданията на Софийска света митрополия, някои от които са преиздания на ценни богословски трудове и богослужебна литература, а други  са преведени на български език за първи път, заемайки своето достойно място в редиците на православната ни книжнина.

Искрено се надяваме, че чрез организирането на подобни срещи в Софийска епархия, православната книжнина ще заеме своето значимо място, та чрез нея Христовото благовестие да достигне до колкото се може повече човеци.

Нека продължим старанията и заветите на славните ни предци будители, които на дело приложиха силната си вяра и упование в Господ Иисус Христос, като не скъпиха сили и време в просветляване на своите братя и сестри по вяра, род и език. Така чрез разпространението на православното книгоиздаване сме убедени, че делото на славните ни предци ще бъде продължено и обичната ни Родина България отново ще възвърне същността си на славна „Държава на духа“, вярата и книжовността!“

В първата вечер бяха представени изданията на Софийска света митрополия, с които епископ Поликарп запозна аудиторията. Той разказа за издателската дейност на Софийска митрополия и представи две заглавия: „Христос във византийското богословие“ и списанието „Епархийски глас“.

Последва презентиране на книги, написани от столичните свещенослужители иконом Йоан Карамихалев и протойерей Захарий Димитров. Професор Иван Желев представи сборника „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“ с доклади от конференция, организирана от Софийска митрополия, а философът-журналист Тони Николов представи книгата „Смисълът на живота“ от Евгений Трубецкой.

На втората фестивална вечер архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ запозна аудиторията с книгите на манастирското издателството. Сборникът „Как станах свещеник – обикновените необикновени истории“ представи г-н Димитър Митев, а издателство „Либрум“ бе представено от доц. д-р Адриан Александров, редовен преподавател по омилетика и християнска педагогика.

В третата вечер на фестивала представиха своите книги издателство „Омофор“. Пламен Сивов, публицист, преводач, редактор и изпълнителен директор на фондация “Покров”, запозна присъстващите с 26-годишната работа на издателството; време, през което то е излязло на книжния пазар с над 150 заглавия. Самостоятелният издател Ангел Бончев представи своите пет заглавия, а с книгите на богослова Мартин Ралчевски, издадени от издателство „Еделвайс”, аудиторията запозна Десислава Панайотова.

В четвъртата фестивална вечер Полина Спирова и Златина Каравълчева от издателство „Двери“ представиха своите книжни заглавия. Изданията на Фондация „Наследство на Зографската Света обител“ представи Венцислав Каравълчев. А Сандра Керелезова запозна публиката с изданията  на Фондация „Комунитас“, която има двадесетгодишна традиция в издаването на хуманитаристика и преди всичко на християнска литература.

В последната фестивална вечер издателство „Слънце“ запозна присъстващите със своите книги. За тях сподели проф. Дечко Свиленов, който подчерта своя дългогодишен опит в издаването на християнска литература и преди всичко на Библията.

Книгите на издателство „Искони“ представи Георги Тодоров, чието  последно издание “Щастието да бъдеш православен“ е сборник със статии по различни теми, свързани с историята и Православието.

Наред със запознаването с нови заглавия на православната книжнина в Софийска епархия, присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълненията на различни столични хорове. В концертната програма участие взеха: хор „Св. Наум Охридски“, с диригент Андрей Касабов; Детски православен хор „Св. Серафим Софийски“, с диригент Анелия Кочева; хор „Агия“ при столичния храм „Рождество Христово“, с диригент Никола Антонов; църковен хор при храм „Св. Троица“, с диригент ставрофорен иконом Александър Лашков. Със своето професионално изпълнение на арфа Дария Ангеловска зарадва публиката в последната вечер.

По време на всички фестивални вечери гости на книжните презентации бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, както и столични духовници. Сред разнообразната аудитория всяка вечер имаше студенти, преподаватели във висши учебни заведения, служители на различни културни институции, софиянци, но преди почитатели на православната книга.

На закриването специален гост бе г-н Пламен Славов, зам.-министър на културата.

След като цяла седмица бяха представяни издателства и техните книги, които допълват богословската библиотека и задълбочат познанията по християнска православна мисъл, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп с тържествено слово закри първото издание на Фестивала на православната книга в Софийска епархия.

Пожелания за нови срещи и плодотворни сътрудничества си отправиха взаимно епархийско ръководство, издатели и читатели, с твърдата надежда да се срещнат отново на второто издание на Фестивала на православната книга за Софийска епархия.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев – натиснете по-долу:

ОТКРИВАНЕ (31.10)

ВТОРА ВЕЧЕР (01.11)

ТРЕТА ВЕЧЕР (02.11)

ЧЕТВЪРТА ВЕЧЕР (03.11)

ЗАКРИВАНЕ (04.11)

Статията е публикувана в списание „Епархийски глас“, бр. 3/2022, с. 61–64.

Visits: 2

Skip to content