Продължете към съдържанието

Празникът на св. Мина беше почетен в столичния район „Слатина“

52491903897 edecaa6ee5 o scaledНа 11 ноември, в деня когато Православната църква почита паметта на св. Мина, столичният храм „Св. вмчк Мина“, намиращ се в Район „Слатина“, отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма беше извършен празничен водосвет.

Празникът на храма беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави тържествения водосвет, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Андон Софиин, предстоятел на храма, протойерей Йоан Попиванов, протойерей Лъчезар Попов, свещенослужители от столичния храм „Св. Троица“ в кв. „Слатина“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Игнатий Игнатов и дякон Стефан Игнатов.

Поводът за архиерейското служение в храма беше както отбелязването на патрона на църквата, така и подкрепата, която светата Митрополия оказва за пълноценния живот на храма, както и отбелязването на 150-годишнината от основаването на светинята.

Историческото събитие беше уважено от г-н Георги Илиев, кмет на Район „Слатина“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на Българската армия, различни институции и организации и стотици православни християни, дошли да се помолят на св. Мина да ги закриля и пази от всяко зло.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед и изтъквайки важни моменти от живота на Христовия страдалец, насърчи присъстващите да обичат светеца, да се стремят да му подражават и да бъдат убедени, че той ще принесе тяхната молитва пред Божия престол и ще се застъпва за тях винаги, като ги учи да бъдат Христови във всичко.

Епископ Поликарп изказа благодарност към протойерей Андон Софиин за безспирните му трудове за въздигането на храма и неговото „възкресяване“, и му пожела търпение, мир и усърдие, за да се увенчае всичко с успех за слава на Бога и духовно въздигане на народа. Епископът поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

На свой ред отец Андон благодари на епископа за присъствието и на всички, допринесли за благодатното отбелязване празника на св. Мина.

Отбелязването на храмовия празник на църквата, отварянето на нейните врати за верния народ и 150-ата годишнина от построяването му бяха отпразнувани тържество благодарение и на музикално-певческата програма, която Църковното настоятелство на храма, воглаве с отец Андон, и ръководството на кметството при район „Слатина“ бяха организирали, за да зарадват присъстващите и гостите на събитието.

Всички присъстващи бяха нагостени и с рибно ястие, за здраве и благословение.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 2

Skip to content