Продължете към съдържанието

Школата по източно църковно пение към храм “Рождество Христово” взе участие в международен фестивал в Солун

received 529882831914757Смесен хор „Агия“, сформиран към школата по източно църквно пеене при столичния храм ,,Рождество Христово" и ръководен от Никола Антонов, участва в Международен фестивал (15ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, 5-6.11.2022) в Солун. Форумът се състоя в най-голямата концертна зала на града – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. След края на изпълненията хорът беше отличен и получи награда лично от Негово Високопреосвещенство Панталеймон, митрополитът на Вриула (към Вселенската патриаршия).

Репертоарът за концерта, който беше и първото международно участие на хор ,,Агия", включваше песнопения на гръцки и църковнославянски език.

Бяха изпълнени:

1. Първа евангелска стихира, глас1, от Гр. Дараваноглу (на гръцки език)
2. "Сила", "Трисвятое" с Терирем, глас 2, паласис. Соло: Никола Антонов
3. ,,Нетления" (задостойник на Петдесетница), глас варис от М. Поптодоров.
 
Участието на хор ," Агия" се осъществи с подкрепата на Софийска света митрополия и с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
 
На 6-ти ноември, 21-ва неделя след Петдесетница, хорът взе участие в архиерейско възкресно богослужение в съборния храм на манастира Влатадон. Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Аморийски епископ Никифор. Дясната певница беше ръководена от архимандрит Нектарий Парис, носещ офикията "Велик архимандрит на патриаршеския трон" и професор в Солунския университет по византийска музика. Заедно с Никола Антонов и негови ученици те изпълниха песнопения на гръцки и на църковнославянски език. Службата се отличаваше с присъщата на традицията умиление и простота.
 
След светата Литургия участниците в хора бяха поканени на беседа от  владиката и се радваха на голямо гостоприемство и поздравления. Участието във фестивала, както и на архиерейската служба бяха незабравимо преживяване и благословение за целия певчески състав.

{gallery}11-11-2022{/gallery}

Visits: 1

Skip to content