Продължете към съдържанието

Столичният храм “Св. св. Кирил и Методий” тържествено отбеляза Въведение Богордично

52514610613 0040ce1bc9 cС архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който чества този ден като втори храмов празник, тъй като в южната част на храма има параклис, посветен на Богородичното Въведение. За да преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в празничния ден св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Той  бе в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храм "Св. Петка", протойерей Захарий Димитров, свещеник Георги Гълъбов, свещеник Сотир Христов, свещеник Валери Делчев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Утрените и литургийните песнопения бяха изпълнени антифонно от двете певници, като дясната бе ръководена от Живко Желязков, преподавател в храмовата певческа школа, а лявата – от д-р Андрей Касабов.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра множество християни на съборна молитва в храма. Мнозина от присъстващите пристъпиха в края на богослужбата и се приобщиха в този ден с Тялото и Кръвта Господни.

Вдъхновено и поучително слово върху библейския разказ за въвеждането на малката Мария в храма и за християнското семейство произнесе епископ Поликарп. Той отбеляза, че този празник е установен през 1929 г. като Ден на християнското семейство и православна младеж и подчерта, че такъв празник се чества само в България. Владиката поздрави отец-предстоятеля с храмовия празник, приветства богомолците и преподаде своето първосветителско благословение на Българския патриарх Неофит, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи благодарност към Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит за неговите грижи и молитви, и благодари на владиката за участието му в празника.
 

Текст: Весела Игнатова 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content