Продължете към съдържанието

В с. Четирци ще се изгражда православен храм

52517272163 7bbdef33cd o scaledНа 22 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше направена копка за изграждането на православен храм на името на света Петка Търновска в кюстендилското село Четирци, община Невестино.

Село Четирци е село без храм и това от години  натъжава, но и мотивира хората да създадат църковно настоятелство и да започнат инициатива за изграждането на такъв.

Молитвеното последование извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от кюстендилска околия и йеродякон Поликарп.

Гост на чина за поставянето на основен камък за изграждането на храма бяха г-н Димитър Стаменков, кмет на община Невестино, кметският наместник на селото, както и многобройно множество жители и гости на китното село Четирци.

След първата копка, полагането на основния камък и поставянето на кръста, епископ Поликарп произнесе проповед към присъстващите, в която говори за радостта от историческото събитие, за смисъла на храма и утвърждаването чрез него на верния народ в православната вяра, добродетелност и изграждането му като едно голямо православно семейство.

Епископ Поликарп изказа благодарност към кмета на община Невестино за всегдашната му подкрепа за опазването и градежа на православните храмове, както и за стремежа му чрез това народът да бъде въздигнат във вярата, надеждата и любовта.

Негово Преосвещенство изказа благодарност към всички присъстващи и пожела в най-скоро време храмът да бъде построен и да събере присъстващите на своето освещаване.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Думи на благодарност и обещание, че Общината ще подкрепи строителството на храм, за да имат духовна утеха жителите на с. Четирци, отправи г-н Стаменков, кмет на Община Невестино.

Всички присъстващи на историческото събитие бяха поръсени от епископ Поликарп със светена вода за здраве и благословение, а помежду си си раздаваха различни приношения.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content