Продължете към съдържанието

Празник в Панчарево по повод Деня на православната младеж и семейство

0 22В празничния ден на светото Въведение Богородично приключиха серията инициативи на територията на Община Панчарево, посветени на християнските семейства и младеж. Събитията се случиха с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, а в подготовката и изпълнението се включиха не само представители на православните енории в Панчарево, Кокаляне, Лозен, Бистрица, Железница, Горни Пасарел, Младост и централните храмове „Св. Параскева" и „Св. София", но и хора от дирекцията, учители и ученици на 83 Основно училище „Елин Пелин" и читалище „Виделина", с подкрепата на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", Община Панчарево, както и на множество доброволци сред родителите.

В съботни и неделни дни след св. Литургия в храмовете в Кокаляне и Панчарево се събираха деца от различните неделни училища, включително и децата от „пътуващото" неделно училище "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", водени от богословите Анета Тодорова – вероучение малка група, Десислава Попова – вероучение голяма група и Диана Хаджианнгелова – пеене.

Работилници и тематични игри водеха доброволци, ръководени от богослова и преподавател в неделното училище на Кокалянската енория към храм „Св. Георги" – Веселина Терзийска.

Д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог, автор и илюстратор на серията „Книги за деца – промени света" – „Приключенията на НадЕжко, таралежът хлебар без граници", организира най-малките, за да им разкаже за Въведението на Божията Майка в Йерусалимския храм, докато заедно месят и пекат просфори.

Сред основните инициатори, координиращи събитията, бе богословът и преподавател по вероучение към храм „Св. Рождество Христово" в кв. „Младост“ Велина Андонова. Тя заедно с протойерей Кръстин Апостолов от храм „Св. Димитър" – Панчарево, презвитера Милена Апостолова и богослова Весела Русинова – Кокаляне, посетиха децата от 3 и 4 клас в 83 ОУ „Елин Пелин", за да играят, рисуват и беседват заедно. На свой ред децата посетиха храма в Панчарево на самия празник 21 ноември, Въведение Богородично.

Кулминацията от множеството организационни, обучителни срещи и детски работилници бе празничният концерт в голямата зала на читалище „Виделина", който се проведе вечерта на 18 ноември. Плаката за събитието бе изработен от презвитера Милена Апостолова с мотиви от тематични рисунки, нарисувани от деца в панчаревското училище. Събраните рисунки бяха подредени в изложба във фоайето на концертната зала и спомогнаха за подсилване на празничното настроение у многобройната публика и участници. Водещ на вечерта бе Надежда Панайотова – актриса, певица и преподавател по правоговор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", както и автор и водещ на детското радио предаване „За децата с Надежда", звучащо в интернет ефира на радио „Епархийски глас". Тя заедно със седмокласниците Бояна и Борис спечелиха симпатиите на всички, като се справиха чудесно с представянето на множеството гости и участници. Концертът започна с кратък молебен за благословение на семействата и децата, извършен от  протойерей Кръстин Апостолов – Панчарево, протойерей Георги Райчев – Кокаляне, свещеник Георги Марков – Горни Лозен, свещеник Васил Андреев – Железница.

Кметът на общината г-н Николай Гюров отправи поздравителни слова и призив за по-съзнателно възпитание на християнските морални ценности, които биха били гаранция и за морал сред политиците. Събитието бе уважено и от тримата заместник-кметове инж. Ирина Войнова, д-р инж. Даниела Христова, Паолина Христова, както и от директора на 83 ОУ Камелия Кръстева и множество преподаватели.

Учениците от същото училище, самодейната вокална и танцова група "Звънче" с ръководител г-жа Снежана Петрова и ученици на вокалния педагог Марио Спасов, работещи в читалището, рецитираха, свириха и пяха стихове и песни, посветени на родителите и семейството, и танцуваха народни танци.

Програмата завърши със своеобразен молебен на децата от неделното училище към храм „Св. Атанасий" Лозен, както и с изпълнения на песнопения от хор „Св. Серафим Софийски" с диригент г-жа Анелия Кочева. Финалното песнопение бе „Химн на православната християнска младеж" от композитора Петър Динев.

На децата, подготвили и участвали в концерта, както и на децата сред публиката бяха раздадени детски Библии, подсигурени от издателство „Слънце".

Въпреки множеството предизвикателства пред организаторите, работата премина леко и в дух на взаимно разбирателство, надежда и любов.

{gallery}2022-11-22{/gallery}

Visits: 1

Skip to content