Продължете към съдържанието

Тържествено беше отбелязан празникът на св. Екатерина в София

52520726434 b413e4d468 o scaledНа 24 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина. По този повод в столичния храм „Св. вмчца Екатерина“, в кв. Орландовци, беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, иконом Петър Людмилов, предстоятел на храма, иконом Лазар Георгиев, духовници от столицата, от Неврокопска, Сливенска и Видинска епархии, както и протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение огласиха църковни певц, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Преди светата Литургия за четец, певец и свещоносец беше постриган благочестивият мъж Тодор.

След архиерейската света Литургия беше извършено водоосвещение, като вярващите бяха поръсени за здраве и благословение.

Празничната служба завърши с проповед на Негово Преосвещенство, който изтъквайки живота и мъченичеството на св. Екатерина пред варния народ, се постара да мотивира вярващите да и подражават в силната вяра, трудолюбие, мъжество при отстояването на истините на вярата, както и да имат стремеж към духовни дарби, та чрез всичко да бъдат пример за хората. Епископ Поликарп отправи благодарност към всички, дошли да почетат празника на св. Екатерина в нейния столичен храм в кв. Орландовци, както и преподаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Думи на благодарност към епископа поднесе предстоятелят на храма иконом Петър Людмилов. Той поднесе и голям букет с цветя на Белоградчишкия епископ Поликарп.

За всички присъстващи на празника беше осветено и раздадено постно ястие – обща храма за здраве и благословение.

Празникът на храм „Св. вмчца Екатерина“ беше почетен от инж. Тодор Кръстев, кмет на Район „Сердика“, от дарители и ктитори на енорията, както и от десетки благочестиви православни християни.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любоми Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

https://youtu.be/En0jEanv168

Visits: 1

Skip to content