Продължете към съдържанието

Столичният храм “Преображение Господне” тържествено отпразнува втория си храмов празник

20221204 100327 scaledНа 4 декември Православната църква чества паметта на св. вмчца Варвара и на св. преп. Йоан Дамаскин. По този повод столичният храм „Преображение Господне“, в квартал "Лозенец" тържествено отпразнува деня, който чества като втори храмов празник, тъй като в него е устроен параклис, посветен на светата великомъченица и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г.)

В празничния ден бе отслужена света Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Заедно с него в съслужение взеха участие ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала "Св. Неделя", ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Гоце Христов, протойерей Климент Харизанов, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения на утренята и светата Литургия бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов.
В центъра на църквата, богато украсена със свежи бе поставена обща икона на светците, които в този ден се честват от Православната църква – св. Йоан Дамаскин и св. Варвара.
Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма.
В края на литургията бе осветено благоукрасено коливо с образа на светицата, което след края на службата бе раздадено всички присъставащи.
Проповед за празника произнесе софийският протосингел архимандрит Василий, който взимайки повод от евангелския текст говори за лицемерието, в което изпадаме вярващите, за желанието да се покажем благочестиви пред обществото, прикривайки собствените си страсти и лукави мисли. Той говори за завистта, която прояжда живота ни и ни прави неспособни да изпитваме искрена любов към ближния и за алчността, която имаме към материалните придобивки и към които повече се стремим, в сравнение с желанието и полагането на усилия за придобиване на духовни добродетели. Архимандрит Василий припомни житието на нежната и красива девойка Варвара, избрала мъченичеството за вярата си, пред личното си удобство и благоденствие като посочи примерът й като възможност за вярващите да постигнат духовно усъвършенстване и в съвременния свят.
Протосингелът отправи благопожелания от името на кириарха на Софийска епархия – Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благослови многобройното църковно изпълнение.
В знак на благодарност отец Василий Сарян отправи топли благодарствени думи към архимандрит Василий за споделената богослужба, като пожела да имаме молитвено застъпничество на света Варвара.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов
{gallery}4-12-2022{/gallery}
 
 

Visits: 1

Skip to content