Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в митрополитския храм “Св. Николай Чудотворец”

317705288 837322587591972 8675699884723317557 nС празнична вечерня на 5 декември започна храмовият празник на столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се срещу Софийската света митрополия.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит в него бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с владиката в празничното богослужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Николай Нешков, предстоятел на тържествуващия храм, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Църковните песнопения бяха изпълнени от Никола Антонов, с подкрепата на обучаващи се певци.  Десетки софиянци се стекоха в декемврийската вечер да почетат Мирликийския Чудотворец и да се поклонят пред чудотворния му образ в храма, който беше прекрасно украсен със свежи цветя, дар от миряни, избрали малкия храм за свой духовен пристан.

В края на тържественото богослужение с вдъхновено слово за св. Николай към присъстващите се обърна епископ Поликарп.

„В навечерието сме на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Почитаме с особена ревност, поклонение и любов неговата памет. Няма православен християнин, който да не обича, да не възхвалява и да не почита този благодатен мъж, който със своя живот показа и утвърди пред лицата на човеците Господ Иисус Христос. Със своя личен пример той даде вдъхновение на множествата да бъдат победители на греха и да носят знамето Христово с гордост, с радост и с мир. Св. Николай е добрият човек, добрият монах, светецът, който е вдъхновител. Той е Христовият войн, който е покровител на всички страдащи и бедстващи. Всяка година на вечерното богослужение сме в този малък, но духовно издигнат по благодат храм, за да прославим Христовия служител, последовател, от чийто пример да се поучим и всеки от нас да се вдъхнови за своето духовно шествие към Бога“ – каза в словото си епископ Поликарп. Владиката припомни накратко житието на светителя Чудотворец и като поздрави всички с настъпващия празник, преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Той благопожела да преживеем предстоящите празнични дни с радост и мир, „и да понесем на плещите си като благодатен товар плодове на вяра, надежда и любов“.

+++

Тази година църквата „Св. Николай Мирликийски“ посрещна храмовия си празник с обновено околохрамово пространство. Самоизраслите дървета край него бяха прилежно отстранени от Столична община. Предстоятелят иконом Николай Нешков споделя, че това се е наложило заради израстването на дълбоки корени, които засягат храма и го разрушават. И318008342 708408467088508 7643946857427008943 nма и общинско решение теренът да бъде проучен и да започне укрепване.

„Засега смятаме да укрепим храма и да направим ограда, имаме вече и проект за нея, с което се надяваме да се преустанови замърсяването, скачането по покрива и влизането в офисите, в близост до църквата“ – разказва отец Николай.

„Имаме нотариален акт за постройката, но не и за земята. До 60-те години на миналия век земята, която е църковна, е била с размер 2,5 дка, но след това я отчуждават и тя остава едва 80 кв. м., колкото в момента е храмът. Слава Богу, намериха се юристи от Върховния съд, които се черкуват тук при нас, и те от своя страна намериха колеги адвокати, които се заеха с узаконяването“.

От две години църквата „Св. Николай Мирликийски“, съвместно с ресторант „KOTO“, организират социална кухня. Всеки четвъртък тя изхранва 130 човека и продължава да го прави, макар и да се затруднява при организацията.

„С голяма трудност успяхме да наложим някакъв ред“ – казва отецът – „всеки нуждаещ се идва в определен час и взима храна. Отделно се подготвяме с консерви и за новодошли, които не са се заявили предварително. Има дарители и продължаваме засега“ – споделя още той, но веднага подчертава, че наред с телесната подкрепа за нуждаещите се му се иска да продължи и с духовното ограмотяване. Преди пандемията са провеждани просветни сбирки, които са преустановени, и сега отецът изрази желанието си те отново да се подновят.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.
 

 

Visits: 2

Skip to content