Продължете към съдържанието

В столичния храм “Св. Петка” бе отбелязана паметта на св. Спиридон Тримитунски

317839002 677368893939937 6620651970491285114 nНа 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец – един от великите светии и чудотворци от IV век. По този повод в митрополитския старинен храм "Св. Петка" бе отслужена празнична литургия. В софийския храм от 2014 година се намира пантофка на Тримитунтския Чудотворец, осветена на мощите му на гръцкия остров Корфу. Тя се покои в храма като е поставена в специално изработен проскинитарий, с нарисувана голяма икона на светеца.

По решение на храмовото духовенство в църквата "Св. Петка"- стара, всеки четвъртък, след края на вечерното богослужение се чете акатист на Тримитунтския Чудотворец Спиридон.

Празничната литургия бе отслужена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, който бе в съслужение с иконом Стоян Алипиев от храмовото духовенство. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия певец д-р Стоян Малинов.

В края на литургията архимандрит Василий благослови събралото се църковно изпълнение, дошло да потърси вяра и утеха при св. Спиридон и св. Петка. В своето пастирско слово към присъстващите той припомни  житието на св. Спиридон, който не е бил образован, но със своята вяра, простота и чистота в сърцето превишил мнозина начетени.

Житието на светеца разказва, че той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот. Станал епископ в кипърския град Тримитунт и взел участие в Първия вселенски събор в Никея. Скоро след като станал епископ, св. Спиридон се прославил с чудотворна дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, изгонвал демони, съкрушавал идолите, възкрeсявал мъртви, царе и народ му оказвали почит, но светият мъж ревностно пазел смиреното сърце, защото знаел, че земната слава е нищожна. В епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал – давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост.

С Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.

Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Всяка година мощите му се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му – 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

"Имайки примера на св. Спиридон да търсим в нашия живот първо царството Божие, а Бог ще ни дарява онова, което ни е необходимо. И ако се замислим какво толкова ни е необходимо, ще разберем че то е съвсем малко…  Нека имаме мир с тези, които са около нас, да придобием вътрешния баланс и спокойствие и да имаме правилни мисли, такива който са ориентирани спрямо Бога и Неговата правда. Да забавим скоростта на ежедневието, защото Бог не иска да сме състезатели, не иска да сме първи навсякъде, защото знаем, че "сърце съкрушено и смирено, Ти, Боже не ще презреш", както казва псалмопевеца Давид. Затова да се смирим в сърцата си, да придобием онази кротост, с която да се съгласяваме с изпитанията на деня и тогава да вървим по своя път като достойни Христови следовници. " – каза в словото си отец – протосингелът и призова боголюбивия народ да вдигне молитвен взор към св. Спиридон и да се помолим: "Свети Спиридоне, моли Бога за нас!"

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}12-12-2022{/gallery}

Visits: 3

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content