Продължете към съдържанието

Неделя преди Рождество Христово в с. Ресилово

52570876964 b1b99b6b9f o scaledНа 18 декември – Неделя преди Рождество Христово, в храм „Св. Николай Мирликийски“, с. Ресилово, община Сапарева баня, беше отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, свещеник Георги Гелов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение изпълниха певците от храма, во главе със свещеник Добри Добрев и йеромонах Серафим.

Архиерейската света Литургия уважиха г-н Калин Гелев, кмет на община Сапарева баня, г-жа Мариана Доцина, кмет на с. Ресилово, както и десетки православни християни от селото и гости, които бяха дошли да споделят предстоящата радост на Рождество Христово.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец и певец малкия Теодор, внук на отец Архангел.

В края на богослужението Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и запозна вярващите с текста и смисъла на неделното евангелско четиво, както и с житието на св. Николай Чудотворец, небесен закрилник на храма и енорията. Епископ Поликарп прикани вярващите да обичат Бога и да Му благодарят за дара, който Той даде на човеците – Неговият Единороден Син Господ Иисус Христос, Месията, Спасителя на света, и обогатени от Неговата любов да изпълват сърцата си с Боголюбие и човещина. Той благодари на всички присъстващи: духовници, певци и верен народ за участието в празничното богослужение и им преподаде благословението и поздрава на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за мир, радост и достойно посрещане на Рождество Христово и предстоящите Новогодишни празници.

Благодарност към епископа за гостуването му поднесе отец Архангел Ваклин. Той благодари и на всички уважили архиерейското посещение и богослужение и поднесе на своя гост кошница с плодове и други приношения.

Епископ Поликарп лично раздаде нафората и благослови пристъпващите, пожелавайки им леки и достойни дни. За служащите и уважилите архиерейската света Литургия беше подготвена празнична братска трапеза.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content