Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в столичния храм “Преображение Господне”

52575290699 a7b9ed010d kНа 20 декември, когато Църквата чества паметта на св. Игнатий Богоносец, т. нар. Игнажден, и отбелязва Предпразненство на Рождество Христово, в столичния храм „Преображение Господне“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той бе в съслужение с архимандрит архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецки манастир "Успение Богородично", ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий", ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храм "Св. Петка", протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, протойерей Иван Иванов, свещеник Борис Борисов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За молитвеното настроение на вярващите допринесоха прекрасните църковни изпълнения на софийските псалти, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. В края на литургията мнозина от присъстващите, подготвени с пост и изповед, пристъпиха за приемане на св. Причастие.

С проповед епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение и говори за живота и духовния принос на днес чествания св. Игнатий Богоносец.

"Светият Богоносец днес благовести да бъдем близо до Бога, да обичаме Господа Иисуса Христа и да направим нашето сърце храм на Светия Дух и така като Го носим, никой не може да бъде бъде против нас. Като носим истинската вяра и живеем в нея, от каквото и зло да сме заобиколени, ние ще стоим и ще светим със светлината, за която говори св. Игнатий, тази светлина ния я виждаме, покланяме се и призовавеме. Словото на св. Игнатий  да ни просвети да има любов между човеците, любов в Църквата, за да има и любов в света".

Владиката отбеляза, че днес почитаме и св. Йоан Кронщадски – един съвременен светец, обичан от всички православни християни заради своето безукорно служение на Христа и чиято голяма икона стои на почетно място в софийския храм.

"Нека богоносният Игнатий и св. Йоан Кронщадски ни бъдат пример в живота, да ни бъдат вдъхновение в дните и в обущуването ни. Нека тяхното смирение, кротост и въздържание да бъдат и наше съкровище, чрез което да бъдем добрия пример за тези, които са около нас" – каза още владиката и допълни: "Бог не ни дава направо онова, което желаем, а ни поставя в ситуаци, чрез които да се утвърдим и да израстем в тези добродетели, които желаем да придобием".

Викарият отправи празнични поздравления и благослов към духовенството, като благодари на ставрофорен иконом Василий Сарян за организирането на празника, на певците, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов, на когото специално благодари и пожела и занапред да бъде вдъхновение за желаещите да изучават църковото пение, и на целия богомолен народ, който въпреки работния ден намери време и дръзновение да участва в духовното тържество на енорията.

Епископ Поликарп поздрави архимандрит Януарий с неговия рожден ден и му подари с благословението на патриарх Неофит архимандритски кръст, като му отправи благопожелания. От името на Негово Светейшество владиката отново поздрави присъстващите с празника на св. Игнатий и преподаде патриаршеския му благослов.

Отец Василий благодари на владиката за благодатната служба и отправи поздрав към Негово Светейшество за молитвите и патриаршеското му благословение.
 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойрей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

Skip to content