Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника на св. Наум Охридски

DSC 8786На 23 декември Православната ни църква почита паметта на свети Наум Охридски, ученик на светите равноапостолни братя Методий и Кирил. Столичният храм "Св. Наум Охридски" в кв. „Дружба 2“ тържествено отпразнува храмовия си празник с архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит  литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протойерей Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов, свещеник Стоян Янъков и йеродякон Вартоломей. Празничните  песнопения изпълниха църковния хор „Св. Наум Охридски“, дирижиран от д-р Андрей Касабов.

На края на литургията епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват във вяра, надежда и любов, та чрез всичко това да посрещнат предстоящия празник Рождество Христово, като понесат на Спасителя не злато и сребро, а смирение, търпение, човеколюбие, милосърдие и най-вече своя живот, цялата си същност.

В своето слово владиката поднесе благодарност към всички, които са спомогнали за достойното отбелязване паметта на св. Наум: на предстоятеля, свещенослужителите, църковните певци, настоятелите и на верния народ.

Приветствени думи към епископа, свещенството и народа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението да се отбележи празника на св. Наум с архиерейска Литургия, на епископ Поликарп за гостуването и за радостта, и им отправи благопожелания. Отец Христо представи на църковното изпълнение свещеник Йоан Кръстителски, който става вече част от храмовото духовенство.

Епископ Поликарп отново поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като преподаде патриаршеския му благослов, пожела достойно посрещане на Рождество Христово.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: йеродякон Поликарп

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 3

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content