Продължете към съдържанието

Богоявление при езерото в столичния кв. „Дружба“

52610961355 2dee64f900 o scaledНикола Паскалев, на 21 години от София, извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба" в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета Дончо Барбалов, кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, общински съветници и десетки граждани.

Паскалев, който е студент във Великобритания, каза, че вчера е взел решение да участва в хвърлянето за хващането на кръста. Той пожела на всички българи да са здрави и успешни.

Кметът Фандъкова поздрави именниците за техния празник и им пожела здраве. „Тук сме, за да измолим здраве, мир и благоденствие за всички“ – каза столичният кмет.

За да извадят кръста тази година се хвърлиха общо 48 мъже, най-възрастният беше на 82 години, а най-младите – три момчета на по 18 години.

По традиция и тази година кръстът на Богоявление беше хвърлен във водите на езерото в ж.к. "Дружба 1".

Преди Великия Богоявленски водосвет на понтона при амфитеатъра в парка "Дружба" имаше литийното шествие, което тръгна от храма "Св. Наум Охридски". С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет.

 

Текст: материал на БТА /АБ/

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 2

Skip to content